Da li je Zapad novim "poklonom" slomio Ruse?

Pre nekoliko nedelja Rusi su najavili "operativnu pauzu" u Donbasu.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 27.07.2022.

08:19

Da li je Zapad novim
Foto: Profimedia

Ovakve pauze su sasvim normalne tokom ratovanja visokog intenziteta – kako zbog štete nanesene infrastrukturi, logistici i ljudstvu, tako i zbog činjenice da vojne zalihe treba da se popune.

Vojske jednostavno moraju da naprave pauzu da bi se pregrupisale i "osvežile", ali da je uobičajeno da se ovo najavljuje na sva zvona i nije. Izgleda da mora postojati neki drugi razlog zašto je aktivnost ruske vojske naglo opala, piše Telegraf.

Artiljerijska vatra je znatno opala, a ofanziva je znatno manja. Doduše, to je nadoknađeno bacanjem nekoliko projektila na veće gradove, verovatno samo da ih podseti na prisustvo vojske.

I dok su Rusi fokusirani na pregrupisavanje u Donbasu, Ukrajinci su počeli da napadaju mete na Hersonskom frontu, na jugu.

Ukrajinci su zapravo uzeli više teritorije od Rusije na jugu nego što su im Rusi uzeli u Donbasu. Zbog toga je ruska vojna aktivnost opala, Rusi igraju na sustizanje, pokušavajući da požure svoja sredstva i trupe za odbranu Herson na jugu.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u Live Blogu B92.

Herson je strateški veoma važan – to je strateška barijera koja prolazi preko Ukrajine od Krima do Kijeva i jedino uporište koje Rusi imaju severno i zapadno od reke Dnjepar.

Za Ukrajince je to i put do Krima, odakle treba da pritiskaju Ruse ako žele da ih isteraju iz cele zemlje. Ako se Rusi osete ugroženo na Krimu, i tamo će povući jedinice iz Donbasa.

Štaviše, tokom ove ruske "operativne pauze", Ukrajinci su konačno počeli da koriste poklone sa Zapada, pre svega u vidu artiljerijskih sistema većeg dometa za napad na ciljeve na jugu. Mislimo, naravno, na sisteme Himars.

Ukrajinci igraju ruskim glavama: Do septembra smo u Hersonu!

Poslednjih petnaestak dana Ukrajinci gađaju komandno-kontrolne položaje u perimetru do 70 kilometara od svojih položaja. U mete spadaju komandna mesta, komunikacione lokacije, radari protivvazdušne odbrane itd. Njihovo uništavanje dislocira vojnu moć.

Ovaj domet znači da – uopšteno govoreći – ciljaju na štab brigade i divizije, a ne na štab četa i bataljona. Ratna logika glasi – vrednije stvari se čuvaju što dalje od prve linije bojišta radi zaštite. Artiljerija većeg dometa narušava tu logiku. Drugo, Ukrajinci su udarili i na ruske deponije opreme.

Sudeći po snimcima požara koji smo videli na društvenim mrežama, Ukrajinci su gađali deponije na nivou brigade, divizije i korpusa, dakle najviše goriva i municije.

Ovo ima jedan vrlo jednostavan efekat: Rusi sada moraju da transportuju sve te zalihe punih 100 kilometara, umesto 30 kilometara, da bi snabdevali linije fronta zalihama.

Rusi, koji se oslanjaju na artiljerijsku metodu ratovanja, a artiljerija je izuzetno logistički intenzivna, verovatno u ovom trenutku nisu u stanju da isporuče dovoljno zaliha na linije fronta za izvođenje daljih ofanziva. Najverovatnije se mogu braniti samo na Hersonskom frontu.

Ukrajinci su počeli da udaraju i na mostove reke Dnjepar. Drugim rečima, to su mostovi koji povezuju Ruse sa prve linije fronta sa pozadinom njihovih snaga.

Postoje samo dva takva mosta, oni još uvek nisu porušeni, ali su uništeni kraterima koji otežavaju prolazak teške logistike i kretanje tenkova i borbenih vozila pešadije.

Metod razbijanja neprijateljske vojne sile je verovatno uvek bio manje-više isti, sa manjim varijacijama: Prvo se udari komanda i kontrola, zatim opšta logistika, a onda imate sve vreme sveta da se "poigrate" sa neprijateljskim umom.

Na tragu poslednjeg, ukrajinska vlada je u nedelju saopštila da će u Hersonu biti do septembra. Zelenski je već govorio o milionskoj vojsci koja maršira na Herson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: