Novi premijer Šri Lanke položio zakletvu

Visoki zvaničnik u parlamentu Šri Lanke Dineš Gunavardena položio je zakletvu kao novi premijer, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2022.

10:47

Novi premijer Šri Lanke položio zakletvu
EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Polaganje zakletve je usledilo samo nekoliko sati nakon što su snage bezbednosti izvršile raciju u protestnom kampu u Kolombu, glavnom gradu te zemlje i tom prilikom uhapsile najmanje devet osoba, dan nakon što je Ranil Vikremesinge položio predsedničku zakletvu, prenosi Rojters.

Gunavardena je položio zakletvu u prisustvu Vikremesingea, sedeći ispred uniformisanih vojnih oficira u prostoriji prepunoj poslanika i drugih zvaničnika, a očekuje se da će ostatak kabineta položiti zakletvu u toku današnjeg dana, navodi britanska agencija.

Teško pogođena pandemijom korona virusa, problemima izazvanim sukobom u Ukrajini i lošim ekonomskim odlukama vlade, Šri Lanka je usred najgore ekonomske krize od kada je stekla nezavisnost od Velike Britanije 1948. godine.

Inflacija viša od 50 odsto, nestašica hrane, goriva i lekova izveli su hiljade ljudi na ulice tokom meseci protesta koji su kulminirali svrgavanjem bivšeg predsednika Radžapakse i primorali zemlju da potraži pomoć iz inostranstva.

Vikremesinge je proglasio vanredno stanje i zatražio pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: