Evropski sud jasan: Traži dokaz

Evropski sud ocenio je da su granične kontrole na šengenskom prostoru moguće samo u slučaju ozbiljne pretnje po javni red i unutrašnju sigurnost.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.04.2022.

10:13

Evropski sud jasan: Traži dokaz
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Sud je ukazao da je potom potreban dokaz za novu ozbiljnu pretnju, a Austrija to nije dokazala od 2017.godine i da granične kontrole mogu trajati maksimalno šest meseci.

Na osnovu te odluke dovode se u pitanju granične kontrole koje je Austrija na unutrašnjim šengenskim granicama postavila od migrantske krize, pre sedam godina.

Austrija je odluku o sprovođenju kontrole na svojim državnim međama produžavala od 2015.na svakih šest meseci, što je, prema Evropskom sudu, moguće samo do maksimalno dve godine, ali ukoliko postoji odgovarajuća preporuka Saveta EU.

Nakon isteka roka zemlje članice mogu nastaviti graničnu kontrolu za daljih šest meseci samo uz prilaganje dokaza o ozbiljnoj pretnji, podvukle su sudije.

Povod za odluku Evropskog suda je slučaj jednog građanina EU koji je prilikom ulaska u Austriju u avgustu i novembru 2019.na slovenačko-austrijskoj granici odbijao da pokaže dokumenta.

On je zbog toga kažnjavan sa po 36 evra.

Evropski sud je konstatovao da Austrija od novembra 2017.nije prilagala dokaze o novoj pretnji, čime se građanima prilikom ulaska iz neke druge članice EU ne mogu tražiti dokumenta.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner reagovao je na odluku Evropskog suda ističući da je Austrija, što se tiče ilegalne migracije, zemlja u Evropi koja je jedna od najpogođenijih.

Ukazao je da je i u prvim mesecima ove godine više ilegalaca ušao u Austriju.

Karner je kazao da je Savet ministara unutrašnjih poslova EU jedinstven da su kontrole na granici potrebne za funkcionišanje Šengena.

„Ako je potrebno zaštititi građane i granice onda ćemo to činiti i u budućnosti“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: