Postignut dogovor; Vučić: ROSU se povlači; "Takve akcije Albanaca neće se ponavljati" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je postignuto kompromisno rešenje krize na severu KiM i da će se jedinice ROSU skloniti do 16 sati, 2. oktobra.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2021.

12:31

Postignut dogovor; Vučić: ROSU se povlači;
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Vučić je rekao da će istovremeno krenuti i uklanjanje barikada sa prelaza.

Predsednik Srbije potvrdio je da je srpska strana u Briselu prihvatila, kako je EU saopštila, kompromisni predlog za deeksalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

"Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smatram da je važan za našu stranu", naveo je Vučić.

"Previđeno je povlačenje ROSU i to je pokazatelj da će u budućnosti takve akcije Albanca naići na otpor srpskog stanovništva. Povratak Kfora u skladu sa rezolucijom 1244 je značajan i pokazuje da je moguće obezbediti garancije bezbednosti za Srbe", istakao je Vučić.

On je istakao da neće biti skidanja srpskih tablica, odnosno naplaćivanja privremenih RKS tablica. Vučić je preneo da su se, pod tačkom 1, obe strane u Briselu dogovorile da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka, uporedo sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od 8 sati, i da se ROSU povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

Takođe, KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Pod tačkom dva, od 4. oktobra od 8 sati uspostavlja se "stiker", odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu se će se tek voditi razgovarati u Briselu.

"To smatram velikim uspehom naše strane", rekao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3 dogovorena je Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

"Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijaloškog formata. To je ono što je postignuto", rekao je Vučić.

"A mi nećemo"

Vučić je istakao da nam predstoji težak period.

"Predstoji nam teški period razgovora i teška borba oko ZSO. Ne verujem da žele da pristanu na to. Moguće je da dođu i kažu: 'A mi nećemo'. Moguće je da će da nastave kampanjom protiv Srbije. Važno je da razgovaramo i ne pravimo odnos neprijateljstva. To pokazuje nečiju nervozu. Ne prihvatate svoje obaveze, samo uzimate svoje pravo", objasnio je on.

"Pročitao sam sporazum i izneo i dobro i loše. Mislim da je to fer prema građanima. Videćete reakcije u Prištini. Za pola sata, sat, optuživaće jedni druge. Voleo bih da pronađemo neka trajnija rešenja, ali da to ne podrazumeva priznanje Kosova", dodao je predsednik Srbije.

"Hvala Kurtiju"

Govoreći o napadima premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, Vučić je istakao je da je vodio računa o pregovorima.

"Trideset puta dnevno sam se čuo sa Petkovićem i Srpskom listom. Ne mogu da vam kažem koliko sam spavao poslednjih dana. Hvala Kurtiju što on ima problem sa mnom, NIko nije mogao da mi pruži takav kompliment", istakao je on i naveo da će da nastavi da radi na očuvanju srpskih interesa i da održava bezbednost u regionu.

"Mogu u lice da mu kažem, ali ne da budem heroj pred novinarima. Nije sve u jednom potezu... Ne možete jednostranim aktovima da donesete sebi korist. Mene više brine slučaj Todosijević. Sada je jasno ni da po pitanju Valača neće moći da sprovode jednostrane akcije", kazao je predsednik Srbije.

Dve mane sporazuma

Mane sporazuma, rekao je Vučić, su što će do težeg rešenje da se dođe u nekom periodu od šest meseci.

"Mi smo ti koji su uveli stiker režim za njih, oni ne mogu da uvode probne tablice, ali će na srpski grb da stave stiker i nema nikakvih troškova", objasnio je Vučić.

Druga mana je da sporazum omogućava korišćenje srpskih tablica, ali realno će to biti moguće samo na severu KiM.

"Za Srbe na ostatku Kosova to ipak nije toliko problematično jer već imaju svi KS tablice", istakao je on.

A u dokumentu piše

Stikeri i režim

Vučić je istakao da, kada je pitanju ulazak vozila sa KiM u centralnu Srbiju, ostaje isti režim, što znači da se uvek stavljaju stikeri za tablice RKS, a da pri ulasku na Kosovo našim ljudima neće biti skidane tablice i stavljane probne, već stikeri preko amblema.

"Ne možemo da pustimo i kazemo da postoji republika Kosovo sa grbom, na to stavljamo stiker, ali to nema veze sa svim ovim. Ostaje isti režim kao što je bio i do sada sto se centralne Srbije tiče", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu zamoljen da precizira dogovor oko tablica.

Vučić je dodao da je prištinska strana želela da Srbima stavlja tablice proba, da nam skinu KM tablice ili tablice drugih mesta južno od Ibra, ali da su uglavnom u pitanju KM tablice, jer druge postoje u minimalnom broju.

"Sada neće skidati te tablice i neće davati probne RKS tablice koje bi nasi ljuidi morali da nose sa oznakama drzavnosti Kosova nego će preko naših amblema da stave stiker. To je jedino što se menja", objasnio je Vučić.

"Jovanović nema veze sa time"

Vučić je izjavio da su laž optužbe Marinike Tepić o umešanosti direktoar VBA Đura Jovanića u "aferu prisluškivanja" u koju je predsednik Vučić "upao" tokom razgovora sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

On je podsetio da Đuro Jovanić nije imao veze ni sa slušanjem, ni štićenjem, niti je VBA imala veze s tim. „Slušali su iz MUP-a, a ne BIA ili VBA“, podvukao je Vučić.

Predsednik je kazao da je Jovanić vrhunski profesionalac, koji radi stručno svoj posao, i ima podršku svih nadležnih u Ministarstvu odbrane i unutrašnjih poslova.

"Mislim da sam dva puta video Zvonka Veselinovića, a mislim da se nikada nisam čuo s njim, jer nemam njegov telefon upisan. Možda da je bilo neko društvo oko Kosova pa da je bio prisutan, ali i to ne verujem", objasnio je on.

Istakao je da takve laži pokazuju nemoć onih koji ih iznose.

"Nemam ni problem da sam razgovarao sa bilo kim. Čak mislim da baš nikada nisam razgovarao sa njima", dodao je on.

Vučić je kazao da je to dokaz sopstvene nemoći, i čemera i jada, nedostatak snage da se urade nešto, sanjaju veliki snovi, pa moraju da se bave sitnim lažima i izmišljenim denuncijacijama.

"Čudno je da je bio dve godine u pritvoru"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ga čudi da je neko bio dve godine u pritvoru, a nije nikog ubio niti švercovao je 10 tona kokaina, komentarišući puštanje iz pritvora Predraga Koluvije, provoptuženog u slučaju Jovanjica.

"Ništa ne znam o tom predmetu, nikada nikog od njih nisam poznavao", rekao je Vučić.

On je ocenio da su neki nervozni i zato "histerično reaguju" jer se plaše istine o Jovanjici i drugim slučajevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: