Nakon Avganistana, Amerika bi trebalo da se povuče iz još jedne zemlje, ali su ih molili da ostanu

Očekuje se da će SAD do kraja godine formalizirati kraj borbene vojne misije u Iraku.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2021.

08:41

Nakon Avganistana, Amerika bi trebalo da se povuče iz još jedne zemlje, ali su ih molili da ostanu
EPA-EFE/ HEDAYATULLAH AMID

Ipak, njihova uloga će ostati i biće usmeremna na obuku i savjetovanje iračkih snaga, izjavili su u četvrtak američki zvaničnici.

Trenutno se u Iraku nalazi 2.500 američkih vojnika usmerenih na suzbijanje ostataka Islamske države, a Sjedinjene Države već su se usredsredie i na osposobljavanje iračkih snaga.

Najava, koja bi trebalo da usledi nakon što se predsednik Džo Bajden sedeće sedmice sastane sa svojim iračkim kolegom u Vašingtonu biće objavljena u politički osetljivo vreme za iračku vladu i na nju bi se moglo gledati kao na domaću pobedu u Bagdadu, prenosi Rojters.

"Ključna stvar koju ćete čuti kako se prenosi i mislim da je neverovatno važna, je da Bajdenova administracija želi da ostane u Iraku jer nas je iračka vlada pozvala i zatražila da to nastavimo", rekao je viši odbrambeni službenik, pod uslovom da ostane anoniman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: