Meduze snimljene u Savi: Stižu li nam iz Hrvatske i treba li da se brinemo?

Jedan meštanin Zagreba nedavno je snimio meduze u reci Savi u tom gradu.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

15:38

Meduze snimljene u Savi: Stižu li nam iz Hrvatske i treba li da se brinemo?
Ilustracija: Depositphotos/kojoty

Kako javljaju hrvatski mediji, pojavu te vrste u nekim ribnjacima već su ranijih godina uočili i stanovnici Slavonije.

Upitali smo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da li možemo da očekujemo meduze i u našim vodama. Oni su nam otkrili i o kakvoj je vrsti reč.

"Slatkovodna meduza o kojoj je reč je potpuno bezopasna i već dugo se beleži kod nas. Ime joj je 'craspedacusta sowerbyi'. U Republici Srbiji je prvi put zabeležena 1958. godine. Kod nas je beležena samo u stajaćim vodama. U Crnoj Gori je nađena na Rijeci Crnojevića. Ne zna se tačno kako je preneta u Evropu, verovatno sa tankovima u kojima je prenošena riba ili vodene biljke koje se gaje kao ukrasne. Možda i akvaristika", kažu za B92.net iz ministarstva.

Iz Ministarstva su nam kazali da ove meduze nisu opasne po ljude, kao ni po životnu sredinu.

"Ova meduza ne predstavlja zdravstveni problem, a prema dostupnim podacima, meduza ne utiče negativno na nativnu biološku raznovrsnost", kažu iz Ministarstva za naš portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: