Ostaju; A Nestorović? VIDEO

Završena sednica Kriznog štaba. Sve mere ostaju na snazi.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2021.

10:52

Ostaju; A Nestorović? VIDEO
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio, nakon te sednice, da sve mere uvedene protiv koronavirusa ostaju do daljeg na snazi i da nije bilo ni govora o njihovom popuštanju.

"Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se vidi i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata", objasnio je Kon novinarima.

Rekao je da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva.

S tim u vezi je podsetio da je zaštita vakcinom obezbeđena tek kada se primi i druga doza i prođe najmanje desetak dana posle toga. Kon je apelovao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera. To se, kaže, odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu i posebno prazničnom na planinama, skijalištima.

Ističe da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

"Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom“, podvukao je Kon.

Prema njegovim rečima, dinamika vakcinacije je dobra, a pošto se kapaciteti vakcinacije šire, cilj je, kako kaže, da se dnevno da 80.000 ljudi vakciniše ukupno. Kon kaže da bi se jedino tako mogao dostići bedem koji nam je potreban za odbranu od koronavirusa, odnosno stvaranje kolektivnog imuniteta.

Bilo reči i o dr Nestoroviću

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa osudio je danas davanje bilo kakvih izjava koje ne podržavaju poštovanje mera u borbi protiv kovida, rekao je danas dr Predrag Kon, nakon sednice Kriznog štaba.

"U okviru današnje sednice, bez spominjanja bilo kakvih imena, mi smo osudili, vrlo jasno naglasili da bilo kakvo odsupanje koje ide protiv bilo kakvih mera, a naročito protiv vakcinacije, nisu prihvatljive ni na koji način. To je ušlo i u zapisnik i to je stav kompletnog Kriznog štaba", istakao je danas dr Kon upitan za slučaj dr Branimira Nestorovića, bivšeg člana Kriznog štaba, odnosno da li zbog svojih izjava koja se razlikuju od stava struke, treba da reaguje Lekarska komora Srbije.

Dr Nestorović je od početka pandemije kovida u javnosti često istupao sa potpuno drugačijim stavovima od onog koji zastupa struka, a poslednje što je rekao bilo je da "nema nameru da se vakciniše jer su postojeće vakcine zbrzane i nedovoljno testirane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: