Tužen Petar Lazović

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić podneo je nadležnom sudu privatnu krivičnu tužbu protiv Petra Lazovića. Vlada sutra možda o Iliću.

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2005.

08:33

Default images

Tužba protiv Petra Lazovića, savetnika za medije ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, podneta je za krivična dela uvrede, klevete i ugrožavanja sigurnosti.Tužba je usledila nakon pretnji i uvreda koje je pre, tokom i posle konferencije za štampu, održane u ponedeljak na Kopaoniku, na njegov račun izneo Lazović.

RTV B92 posebno ukazuje da je tokom ove godine Veranu Matiću i drugim novinarima B92, više puta prećeno smrću, kao i da su bili izloženi raznim uvredama i klevetama. 

Iako savetnik za medije ministra Ilića, Petar Lazović tvrdi da nije pretio smrću direktoru i glavnom i odgovornom uredniku B92 Veranu Matiću, nego da je samo psovao, novinarka B92 Ana Veljković malo drugačije opisuje Lazovićevo obraćanje: "Kada je Velimir Ilić otišao, a za njim i kamere, Lazović mi je prišao i rekao da treba da me bude sramota što postavljam pitanja o povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića, a onda mi se skoro uneo u lice i opsovao mi mater, potom je opsovao Verana Matića i na kraju rekao da mu poručim da će ga ubiti".

Novinari iz drugih redakcija koje su prisustvovale događaju potvrđuju ovo. Valentina Nešić, novinarka agencija Beta, jedna je od onih koji su prisustvovali Ilićevom ispadu: “Nakon što su novinari završili sa pitanjima za ministra za kapitalne investicije Srbije Velimira Ilića, njegov savetnik za medije Petar Lazović je prišao i počeo da vređa novinare RTV B92, uputio im je niz uvreda i pretio da će ubiti urednika te kuće Verana Matića”.

Pretnje ubistvom direktoru Televizije B92 Veranu Matiću, koje je izrekao Ilićev savetnik za medije moraju se shvatiti veoma ozbiljno, smatra predsednik Socijaldemokratske unije i bivši podpredsednik Vlade, Žarko Korać: “Ja moram da kažem da se ne mogu smatrati znakom nevaspitanja i bahatosti pretnje smrću direktoru te kuće. Ne postoji civilizovana zemlja u kojoj bi se ovo  zvalo samo bahatost i nevaspitanje, radi se o ekstremno opasnim izjavama. Mi smo nedavno imali mnogo mrtvih u ovoj zemlji i mnogo ratova i mnogo ubistava u ovoj zemlji, uključujući i ubistvo premijera, da bi pretnje smrću mogle olako da se shvate.”

Ilić: B92, Vučo, Kandićka, Pera i Žika...

Istovremeno, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić nastavlja da obilazi Srbiju i usput vređa i optužuje RTV B92. On je, gostujući preksinoć na mladenovačkoj "Televiziji M", izneo nove optužbe na račun B92 i njenog direktora Verana Matića.

"B92 su primili jedno 20 miliona dolara, ja to dobro znam, za razvoj slobodnih medija u Srbiji. To je bila najveća pljačka koja se dogodila i oni su se izuzetno obogatili i vode jednu totalno antisrpsku kampanju. Evo, ja javno pozivam Verana Matića, direktora B92, na jedan tv duel. Želim s njim da pričam, jer sam prisustvovao kako se pravila televizija, pošto sam bio predsednik Udruženja slobodnih gradova Srbije i bio sam prisutan kako je Veran Matić podizao novac, šta je radio s donacijama, kako je uzimao, na koji način, ko je to odnosio, šta je radio Bodo Hombah, sve to. Dali smo im sve. Oni nemaju ni dozvolu, nemaju ništa za rad, a rade, funkcionišu, ujedaju kao stršljenovi. Napadaju sve vlade, napadaju sve što miriše na Srbiju. Pogledajte, kod njih nalaze mesta i Vučo, i Kandićka, i Pera, i Žika, samo ko vodi bilo kakvu nacionalnu politku kod njih ne može da priđe."

Sutra na Vladi o Ilićevom ponašanju?

Prema tvrdnjama nekih ministara, o ponašanju ministra Ilića i njegovog savetnika Lazovića biće reči i na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije.

Prema najavama iz G17 plus i SPO-a, istupanje ministra Ilića biće jedna od tema na sutrašnjoj sednici Vlade. Iako ministar kulture i informisanja i član SPO-a Dragan Kojadinović, kaže da će ministri iz njegove stranke tražiti da se raspravlja o "slučaju Ilić”, on nije mogao da kaže može li se očekivati i smena ministra Ilića: “Ničim se ne može opravdati ovakvo postupanje. Da li je to za isključenje iz Vlade ili za neku vrlo strogu opomenu ne bih sada ja o tome odlučivao. Jednostavno Vlada ima svog šefa koji treba da odluči da li će Velimir Ilić ostati u Vladi ili ne. Jednostavno, mora mu se na najdirektniji način staviti do znanja da tako ne može da se postupa, ne samo prema novinarima, nego prema bilo kome na javnoj sceni, a pre svega u političkom životu.”

Inicijativu Srpskog pokreta obnove da se na sutrašnjoj sednici Vlade raspravlja o javnim istupima ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića podržaće i G17 plus, kaže  ministar finansija Mladjan Dinkić i dodaje da će, ukoliko to ne učine ministri iz redova SPO, lično insistirati na takvoj raspravi: “Ja sam osudio taj njegov gest, lično sam preporučio gospodinu Iliću da ode u B92 da se javno na vašem programu izvini. Evo ja vam se javno izvinjavam u njegovo ime kao član Vlade. Sa druge strane svakako da o tome moramo da razgovaramo, jer kultura je nešto što mora biti sastavni deo rada bilo koje vlade.”

I dalje se čeka da se o ponašanju člana Vlade Velimira Ilića izjasni i njen predsednik Vojislav Koštunica. Analitičari ocenjuju da je smena Ilića malo verovatna, jer bi to ujedno značilo i pad Vlade Srbije, što nije u interesu ni jedne stranke vladajuće koalicije.

Suprotstaviti se bojkotom

Novinar nedeljnika "Vreme" Teofil Pančić kaže da jedino udruženi mediji mogu da urade nešto konkretnije u slučaju Velimira Ilića.

"Setite se onog slučaja kada je Šešelj pretio novinarima. Dakle, šta se onda desilo? Desio se masovni bojkot svih medija koji nešto znače Šešelja i radikala, generalno, i to je imalo efekta, itekako, pre svega ekološkog, ali i efekta na ponašanje samih radikala, bar na neko vreme. Molim lepo, zašto onda mediji ne primene i na Velju Ilića istu tu tehniku bojkota, pa da vidimo šta će onda da radi. Očekivati da će sama politička elita, pogotovu ova vladajuća, nešto da uradi, je smešno. Tim ljudima je samo stalo do toga da ostanu na vlasti. Velja je jedan od ugradnih kamenova te vlasti, čovek je njima naprosto potreban zbog skupštinske matematike i tu je završena priča. Može on da išamara nekog novinara, ništa se tu neće promeniti", kaže Pančić.

VIP: Kako televizije prate napad na kolege

Servis vesti na engleskom jeziku za strance koji borave u Srbiji, VIP, danas je objavio analizu kako su i koliko vodeće beogradske televizije izveštavale o vulgarnom napadu Velimira Ilića na B92 i odgovorima te kuće na napade. VIP piše da je B92 taj blok, prvi u Vestima, trajao 12 minuta i da je B92 pokrenula kampanju za podnošenje ostavke ministra Ilića.

TV Studio B je takođe posvetio prilično pažnje ovom skandalu u svojim vestima.

"Za razliku od ovih kanala, RTSje bio upadljivo/preterano neutralan u svom izveštavanju o sukobu između Ilića i TV B92, kao da se radi o pukoj razmeni mišljenja i kao da nema razlike između Ilićevog vulgarnog ispada i insistiranja B92 da političari prekinu sa ovakvim načinom ponašanja", piše VIP i skreće pažnju da je na vrhu te kuće "dobro poznati beogradski novinar Aleksandar Tijanić, koji je blizak premijeru Koštunici" Na RTS-u je prikazan prilog o tome da je direktor B92 uputio dopis Koštunici, kao i prilog o reakciji Ilićeve stranke. Između je ubačena samo reakcija predsednika Tadića", piše VIP.

"BK Televizija, koju poseduje tajkun iz Miloševićevog doba, Bogoljub Karić, i čiji je direktor i glavni i odgovorni urednik nekada veoma cenjena novinarka, Bojana Lekić, otišla je u suprotnu krajnost, ne izveštavajući o ovome uopšte u svojim udarnim večernjim vestima i u potpunosti ignorišući Ilićevo skandalozno ponašanje. Ovo ćutanje nije neočekivano imajući u vidu činjenicu da je Karić u bliskim odnosima sa Ilićem i da je llić političar kojem se daje najveći prostor na ovoj televiziji, odmah posle Karića i Pokreta snaga Srbije. Ono što se nije očekivalo - iako ne iznenađuje nakon svih nedavnih dešavanja na BK TV - jeste to da Lekićka, koja je dok je radila na Studiju B i B92 smatrana simbolom novinarskog integriteta u Srbiji, sada dopušta da Karić diktira šta može a šta ne da se emituje na njegovoj televiziji". U nastavku se dodaje da je ovaj previd BK televizija ispravila u ponoćnom izdanju vesti, "ali i tada je prilog napravljen neutralno, slično RTS-u".

Revoltiran odbornik napušta Novu Srbiju

Odbornik Nove Srbije u Skupštini opštine Malo Crniće Novica Avramović rešio je da napusti stranku zbog istupa Velimira Ilića u vezi sa povlačenjem optužnjice protiv Marka Miloševića.

Novica Avramović kaže da povlačenje optužnice predstavlja vraćanje na vreme pre 5. oktobra: "Pošto smo mi, posle najnovijih dešavanja, oko Milovanovića, odlučili smo da ja, kao član Nove Srbije izađem iz te stranke. Mi uopšte nismo zadovoljni tokom ovih promena, smatramo da je to sve moglo da bude i bolje, a sad se u suštini vraćamo na vreme pre 5. oktobra 2000".

Odbornik Nove Srbije u Malom Crniću kaže da ima još onih koji razmišljaju o izlasku iz stranke, ali da on ne želi da govori o njima.

Predsednik Okružnog odbora Nove Srbije u Požarevcu, Zlatko Šulović kaže da nema podataka o tome da je bilo ko napustio stranku i da će stranka reagovati kada ih Avramović bude zvanično obavestio o napuštanju stranke.

Šulović kaže da se još uvek ne zna šta će se desiti sa poslaničkim mandatom, ali podseća da je Ustavni sud već zauzeo stav o tome. Podsećamo da je prema odluci Ustavnog suda, poslanik zadržava mandat i po izlasku iz stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: