"Poslali smo šest pisama upozorenja još prošle godine"

Šef carinske službe Libana, Badri Daher kaže da je Vlada protekle godine bila obaveštenao opasnosti od eksplozivnih hemikalija uskladištenih u bejrutskoj luci.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.08.2020.

20:20

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Daher je rekao Asošiejted presu da je Državna bezbednost istraživala zalihe amonijum-nitrata protekle godine i da je o opasnosti obavestila Vladu, državnog tužioca i druge državne institucije.

Daher je potvrdio da je 2017. godine poslao pismo sudiji, upozorivši na "opasnost ako materijal ostane gde jeste, da ima uticaja na bezbednost zaposlenih (u luci)" i zatražio instrukcije od sudije.

Šef carine je rekao da su on i njegovi prethodnik poslali ukupno šest takvih pisama, a ni na jedno nisu dobili odgovor.

Razorna eksplozija u bejrutskoj luci koja se dogodila u utorak je izazvana, kako se veruje, slučajnim požarom koji je dertonirao zalihe izuzetno eksplozivnog amonujum-nitrata ubivši 137 i povredivši više od 5.000 ljudi.

Vlasti su taj materijal ostavile da stoji godinama u skladištu uprkos ponovljenim upozorenjima carinskih zvaničnika.

PredsednikFrancuske Emanuel Makron je danas tokom posete Bejrutu ocenio da libanske vlasti "žrtvama i njihovim porodicama duguju transparentnu istragu".

On je danas obišao razorenu luku i video razorene silose i olupine izgorelih kontejnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: