"Mi smo meta sajber napada državnog aktera, znamo o kome se radi"

Australija je meta sajber napada "državnog aktera" čiji cilj su informatički sistemi vlade, administracije i korporacija, izjavio australijski premijer.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 19.06.2020.

08:13

Ilustracija: EPA-EFE/ Sascha Steinbach

"Australijske organizacije na meti su sofisticiranog državnog aktera", rekao je Skot Morison na konferenciji za novinare u Kanberi. Kako je rekao, na meti je širok spektar organizacija.

Meta napada su organizacije na svim nivoima vlasti i privrede, političke organizacije, zdravstvene službe, rekao je premijer.

On nije identifikovao državnog aktera i nije navodio tehničke detalje, ali je i rekao je da nije bilo veće krađe ličnih podataka.

"Znamo da se radi o sofisticiranom državnom počiniocu zbog opsega i prirode meta", naglasio je premijer i rekao da nema mnogo država koje bi mogle pokrenuti takvu vrstu napada, ali Australija neće objaviti koja je država odgovorna, prenosi Bi-Bi-Si.

Napadi traju više meseci ali su se intenzivirali, rekao je on. Cilj ove objave je podizanje svesti javnosti i apel kompanijama da poboljšaju odbranu.

Međutim, kako australijski mediji pišu, stručnjaci za kibernetiku odavno su povezali hakovanje u Australiji sa Kinom, navodeći da je ona jedna od retkih država, pored Rusije, Irana i Severne Koreje, koje imaju kapacitet za takve napade i nisu u savezništvu sa Australijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: