Pućdemon se predao, ali odbija izručenje Španiji

Odbegli bivši katalonski vođa Karles Pućdemon predao se belgijskim pravosudnim organima pošto je Španija izdala novi nalog za njegovo hapšenje.

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

11:28

Pućdemon se predao, ali odbija izručenje Španiji
Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Kako je saopšteno iz Pućdemonove kancelarije, on se u pratnji svojih advokata dobrovoljno pojavio pred belgijskim vlastima u vezi naloga za hapšenje.

U nalogu se dodaje da Pućdemon odbacuje taj nalog i protivi se bilo kakvom pokušaju da bude vraćen u Španiju.

Pućdemon i nekoliko njegovih saradnika pobegli su u Belgiju oktobra 2017. kada su pozvani u sud zbog pokušaja secesije koji je on predvodio i održavanja referenduma o nezavisnosti koji je španska vlada proglasila nelegalnim.

Vrhovni sud Španije osudio je u ponedeljak devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. Posle toga je izdat i nalog za hapšenje Pućdemona.

Zbog visokih zatvorskih kazni katalonskim vođama održavaju se veliki protesti širom Katalonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: