Morina se nalazi na listi lažnih veterana

Tomor Morina, pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, nalazi se na listi lažnih veterana, javlja prištinska Koha.

Izvor: B92

Nedelja, 18.08.2019.

19:04

Morina se nalazi na listi lažnih veterana
Ilustracija: Getty Images/ Kael Alford

Morina je krajem jula uhapšen u Severnoj Makedoniji po Interpolovoj poternici Srbije, a potom oslobođen pošto je skopski krivični sud ocenio da zahtev Srbije za ekstradiciju Morine nije osnovan.

Kosovo je sredinom avgusta prošle godine potresao skandal u vezi sa korupcijom u slučaju dodeljivanja penzija veteranima "OVK".

Tada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj objavio da je prikupio listu od 19.000 "lažnih veterana", odnosno osoba koje ne ispunjavaju kriterijume za tu penziju.

Jedna od 19 hiljada osoba čija penzija je oštetila budžet Kosova u iznosu od preko 68 miliona evra je i Tomor Morina.

Morina za "Kohu" kaže da ne zna kako se to desilo. Saglasan je da su liste "naduvane" i smatra da komandanti OVK koji su to učinili treba da odgovaraju.

"Ne znam zašto sam na listi lažnih veterana, ali naduvavanje lista, nije u redu, ako neko nije bio u ratu, nije bio, ili ako je bio u ratu jedan dan ili nedelju dana, bio je u ratu, jer kad odeš u rat ubiju te za jedan sat ili minut. Ali naduvavanja listi ima, to je štetno za same ratnike, jer kada se naduva lista, i prihodi onih koji su lošeg socijalnog stanja, vi znate posle rata je bili puno samoubistava vojnika OVK, to se je dogodilo jer se oni nisu uključili po političkim partijama, nisu imali izlaza, živeli su na loš način, bili su zapostavljeni, od svih vlada. Trebalo je da se više uradi za ratne veterane, da ublaže siromaštvo", kazao je Morina za Kohu. Procedura u sličaju Morine pred makedonskim sudovima trajala je nešto manje od mesec dana, a trenutno se, nakon odluke Krivičnog suda, a potom i potvrde odluke od strane Vrhovnog suda Severne Makedonije, čeka na konačnu odluku makedonskog Ministarstva pravde kojem je Srbije predala zahtev za ekstradiciju.

Do okončanja procedure, Morini je oduzet britanski pasoš.

Morina živi u Londonu, a kao pripadnik "OVK" bio je aktivan u zoni "Dukađin". Prema njegovim rečima, optužnica protiv njega je podignuta zbog "ubijanja mnogo ljudi i spaljivanja kuće pre dvadeset godina", prenosi Koha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: