Samo u Beogradu raste broj doseljenika

U Šumadiji, zapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji, migracioni saldo u poslednje 4 godine je negativan, nešto bolja situacija je u Vojvodini i na području Beograda.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.06.2019.

09:22

Samo u Beogradu raste broj doseljenika
Deposit photos/VladimirNenezic

Samo prošle godine prebivalište na teritoriji cele zemlje promenile su 122.193 osobe, a najviše ih se doselilo u prestonicu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u regionu Šumadije i zapadne Srbije zabeležen je negativan migracioni saldo koji prosečno godišnje iznosi oko 4. 000 stanovnika, dok je s područja južne i istočne Srbije u istomm periodu, od 2014. do 2018. prosečno godišnje migriralo 3.000 stanovnika.

U pomenutom periodu samo region Beograda ostvario je pozitivan migracioni saldo sa 7. 000 osoba u proseku godišnje.

U Vovodini su, na primer, u poslednjih pet godina zabeležene i pozitivne i negativne vrednosti, pa je tako najveća pozitivna vrednost migracionog salda zabeležena 2017., kada je iznosila 670 osoba, a najveca negativna je bila 2014. - 419 stanovnika.

Prošle godine su, prema istim podacima, prebivalište na celoj teritoriji Srbije promenile 122.193 osobe, čija prosečna starost iznosi 34,2 godine.

U tom periodu najviše gradjana se selilo iz jedne u drugu opštinu/grad unutar iste oblasti (39,1 odsto), a najmanje iz jednog u drugo naselje u okviru iste opštine/grada (23,6 odsto).

Od ukupno 25 oblasti u Srbiji, najveći broj migratornih kretanja ostvaren je na teritoriji Beogradske oblasti, gde 41,8 odsto čine doseljeni, a 36 odsto oni koji su se odselili. Beogradska, Južnobačka, Severnobačka i Nišavska oblast su ostvarile pozitivan migracioni saldo, dok je u 21 oblasti migracioni saldo negativan.

Posmatrano na nivou opština/gradova, tek u 41 opštini/gradu je u 2018. godini pozitivan migracioni saldo, dok je u ostalih 128 opština/gradova negativan.

Što se tiče ekonomske aktivnosti, 58 odsto onih koji su migrirali su izdržavana lica, 34 odsto aktivna, dok je udeo onih koji imaju prihode svega osam odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: