Mej: Jedini mogući sporazum, glasanje pre Božića

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je sporazum o Bregzitu koji su lideri EU potpisali "najbolji i jedini mogući sporazum".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.11.2018.

15:49

Mej: Jedini mogući sporazum, glasanje pre Božića
Foto: Tanjug/AP/Alastair Grant

Kako je rekla za taj sporazum će britanski parlament glasati, a ujedno je upozorila poslanike da neće biti opcija za ponovo pregovaranje.

Mej je novinarima, posle jutrošnjeg samita, rekla da se saglasila sa liderima EU, istakavši da neće biti drugih opcija na stolu do istupanja njene zemlje iz evropskog bloka 29. marta, prenosi AP.

"Ako ljudi misle da će nekako ipak biti ponovnih pregovora, to se neće dogoditi", istakla je.

Mej je navela da će britanski parlament do Božića glasati o sporazumu o razlazu sa EU.

Prema njenim rečima, današnje potpisivanje sporazuma na samitu EU označava kraj jedne faze i početak "ključne nacionalne debate" o budućnosti Britanije.

Britanska premijerka poručuje da će se boriti "srcem i dušom" da stekne podršku za sporazum, koji nailazi na ogromno protivljenje među konzervativnim poslanicima, kao i među opozicijom.

"Mislim da imamo dužnost kao parlament... da sprovedemo Bregzit", istakla je.

Mej je napomenula da će sada pokušati da poslanike ubedi da podrže sporazum objavljujući analize i obraćajući se javnosti, a istovremeno je naglasila da će zemlja, ukoliko sporazum bude odbačen, biti suočena sa većom neizvesnošću, prenosi Rojters. P

remijerka Mej kaže i da nije tužna što napušta EU, iako priznaje da se neki Britanci i neki evropski lideri tako osećaju, prenosi AP.

Istakavši da je "puna optimizma" u pogledu budućnosti Britanije izvan EU, rekla je da na taj način, zapravo, svi treba da krenu dalje i najavila da će Britanija i nakon istupanja imati tople i prijateljske odnose sa evropskim zemljama. Britanija je, zaključila je Mej, postigla "dobar sporazum", sa mnogobrojnim prednostima za tu zemlju i njen narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: