"Zabranite knjige Njegoša i Kiša"

Bošnjačke organizacije zahtevaju od ministarstva prosvete i kulture zemalja regiona da se iz školskih programa uklone dela Njegoša i Danila Kiša.

Izvor: B92, CDM

Četvrtak, 18.10.2018.

10:23

Ilustracija: Thinkstock

Bošnjačka akademija nauka i umetnosti, Bošnjačko nacionalno veće,Savet u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija uputili su apel ministarstvima prosvete i kulture Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Hrvatske i Slovenije da “u skladu sa svojim zakonskim ovlašećenjima i dužnostima pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz svojih školskih programa dve knjige “Gorski vijenac” Petra Prvog Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša.

U obrazloženju navedene inicijative navodi se da je “sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima”, piše Dan.

Oni okrivljuju Njegoša, jednog od najvećih srpskih i crnogorskih pisaca, kao i Kiša, člana Srpske akademije nauka i umetnosti, jevrejskog porekla, da su svojim delima, odnosno “mržnjom prema islamu i muslimanima”, stvorili izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ.

“Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinela da država Bosna i Hercegovina postane mesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20. veka, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projicirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju, u kome se dodaje da su pomenuta dela osim što su nacionalistička i rasistička.

Autori inicijative porede dela Njegoša i Kiša sa Hitlerovim i dodaju i da se protive tome da bilo koja nagrada nosi ime pomenutih pisaca.

“U ovom kontekstu, apelujemo na Vladu Crne Gore, pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. 'Njegoševoj nagradi', na taj način iskažu poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90-ih”, ističu organizacije Bošnjaka, koje Vladi daju rok od 100 dana da postupi po zahtevu, pre nego što se obrate institucijama EU, UN, kao i drugim međunarodnim organizacijama.

U Ministarstvu prosvete odgovorili su da ne planiraju da menjaju postojeći plan i program.

“Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv”, saopštila je za Dan portparolka tog resora Milica Lekić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: