Nova ključna reč u kosovskom čvoru – “razgraničenje“

Rešavanje situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom je ključna tema srpskog političkog vrha, a poslednjih dana je u raspravu “uveden“ novi pojam – razgraničenje.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2018.

10:19

Nova ključna reč u kosovskom čvoru – “razgraničenje“
Ilustracija: Thinkstock

Zvanični Beograd u pregovorima sa Prištinom, pod pokroviteljstvom Brisela, deklarativno insistira na kompromisnom rešenju, ali do sada šira javnost nije imala priliku da se upozna sa time šta zapravo to znači.

Novu “ključnu reč“ je u javni prostor uneo ministar odbrane i predsednik Pokreta socijalista, jedne od niza partija koje su do pozicije političke moći i odgovornosti došle kroz saradnju sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Aleksandar Vulin je za Kurir rekao da je za Srbiju “prihvatljivo kompromisno rešenje za Kosovo razgraničenje i zaustavljanje širenja ’velike Albanije’“.

Pojam “razgraničenje“ u geopolitičkoj terminologiji je srpska reč za popularniji i korišćeniji naziv – demarkacija.

Taj pojam je domaća javnost mogla da upozna u slučaju rešavanja pograničnog spora između Crne Gore i “države Kosovo“.

Demarkacija je prvi put pomenuta u sporu Beograda i Prištine pre nekoliko dana, kada je prištinska štampa prenela da je razgraničenje između Kosmeta i centralne Srbije sledeći uslov koji će Brisel postaviti obema strama.

Istovremeno, pojedini i srpski i kosovski mediji su preneli da je KFOR “postavio granicu između Kosova i Srbije u selu Karačevo, u opštini Kamenica“. To je demantovao portparol mirovne misije koja je uspostavljena rezolucijom 1244.

“KFOR ne iscrtava granice i zamena znakova duž administrativne linije nema veze sa iscrtavanjem granice“, rekao je Kvendron Kastrati.

Kada se govori o “razgraničenju“, nije izvesno da li oni koji taj pojam pominju misle na odvajanje u smislu podele teritorije Kosova i Metohije ili na već postojeće administrativne prelaze koje vlasti u Prištini smatraju svojom granicom u odnosu na Srbiju.

U tom smislu je nedavno objavljeno i otvoreno pismo vladike Teodosija u kom je povezao “teritorijalnu podelu“ i “razgraničenje Srba i Albanaca“.

"Da li to znači da ćemo doći u situaciju da većina kosovskometohijskih Srba koji žive južno od reke Ibar treba da se iseli iz svojih domova i napusti svoje najvažnije svetinje – Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, Prizren?", upitao je vladika.

Na to je hitro odgovorio predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, istakavši da ćemo za 20 godina, ako sada ne budemo rešili pitanje Kosmeta – izgubiti sve.

“Nećete razgraničenje sa Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina. Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas? U obraćanju koje ću imati sve podatke ću izneti", rekao je Vučić.

Podsetimo, ideju o podeli teritorije Kosova i Metohije je u poslednjim godinama najglasnije zagovarao potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.

Ako se može verovati medijima, kako prištinskim, tako i beogradskim, takva ideja nije toliko strana novoj administraciji u Vašingtonu, ali uz “razgraničenje“ rado se dodaje i glagolska imenica “priznanje“.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: