"SAD ne znaju za pretnje Pjongjang o otkazivanju samita"

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da SAD nisu obaveštene o pretnji Severne Koreje da će otkazati samit sledećeg meseca.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2018.

00:11

Foto: Tanjug/AP/Evan Vuèi

Tramp je rekao da će i dalje insistirati na denuklearizaciji Severne Koreje, preneo je Asošiejted pres.

Severna Koreja zapretila je da će otkazati samit Trampa i vođe Kim Džon Una, navodeći da nije zainteresovana za "jednostrane" stvari.

"Nismo obavešteni o tome. Ništa nismo videli. Ništa nismo čuli. Videćemo se šta će se dogoditi", rekao je Tramp u Beloj kući gde je primio predsednika Uzbekistana.

Upozorenje o otkazivanju samita koje je izneo zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje Kim Kje Gvan usledilo je nekoliko sati pošto je Pjongjang naglo otkazao sastanak s Južnom Korejom iz protesta zbog vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

"Nismo više zainteresovani za pregovore koji će se svesti na to da budemo saterani u ćošak i na jednostrane zahteve da se odreknemo nuklearki i ovo će nas primorati da preispitamo da li da prihvatimo samit Severna Koreja-SAD", rekao je Kim.

On je kritikovao nedavne izjave Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona i drugih zvaničnika SAD koji su rekli da bi Severna Koreja trebalo da sledi "libijski model" nuklearnog razoružanja i da obezbedi "potpuno, proverljivo i nepovratno razoružanje".

Pojedini analitičari ocenjuju da spominjanje Libije koja je početkom 2000-ih odustala od svog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija, dovodi u opasnost pregovore sa Severnom Korejom.

Kim Džong Un je došao na vlast nekoliko nedelja pošto su libijski pobunjenici ubili vođu Moamera Gadafija 2011. godine. Severna Koreja je navodila Gadafijevu smrt kao opravdanje što razvija nuklearno oružje zbog pretnji iz SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: