"Položaj gej ljudi u Srbiji bolji, ali nasilja ima"

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se 17. maja, a sagovornici Tanjuga kažu da je položaj pripadnika te zajednice poboljšan.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.05.2018.

19:50

Foto: GettyImages

Međutim, kako navode, i dalje se suočavaju sa nasiljem i diskriminacijom, a u najmanju ruku - sa neprihvatanjem i nerazumevanjem zajednice.

Anđela Čeh iz udruženja "Egal" ukazuje, takođe, da u Srbiji ne postoji nikakav zvaničan dokument, izveštaj o položaju LGBT populacije, jer se, kaže, ne vodi nikakva zvanična statistika o broju i potrebama tih osoba.

"Ono što možemo da primetimo, na našu veliku sreću, to je da je u poslednjih nekoliko godina povećana vidljivost LGBT zajednice", kaže Cceh.

Ona navodi da je loše to što postoji trend nasilja i diskriminatornog ponašanja, koji se, prema njenim rečima, povećava.

Ipak, kako kaže, nasilje se sve više u poslednje vreme i prijavljuje.

Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse primećuje da se slučajevi nasilja i diskriminacije pripadnika LGBT zajednice sporo procesuiraju.

"Ne možemo reći da smo preterano zadovoljni, pogotovo sudskim procesuiranjem, visinama kazni i brznom njihovog izricanja. Nezadovoljni smo primenom instituta zločina iz mržnje, koji već nekoliko godina postoji u našem Krivičnom zakoniku", rekao je on i ukazao da bi trebalo uraditi nešto na njegovoj boljoj primeni.

Pavlović je podsetio da je usvojena Strategija za borbu protiv diskriminacije i akcioni plan za njenu primenu za period od 2014. do 2018. godine i naglasio da bi brže sprovođenje tih mera nesumnjivo doprinelo smanjenju diskriminacije i nasilja.

Naglasio je i da bi trebalo više raditi u cilju poboljšanja odnosa LGBT osoba i njihovih roditelja, jer, ističe, još uvek ima slučajeva da budu odbačeni od strane roditelja, što je, dodaje, nedopustivo.

I Čeh i Pavlović ukazuju na odgovornost medija i političara kad je reč o društvenoj klimi i percepciji pripadnika LGBT zajednice.

Čeh kaže da se od nadležnih institucija pre svega očekuje da rade svoj posao i da svi moramo biti svesni diskursa u kome govorimo i težine onoga što kažemo jer, dodala je, u javnom diskursu ne postoje privatne izjave i sve što izgovorimo može da bude različito protumačeno.

"Moramo biti svesni da ne govorimo samo u naše lično ime, već da to pogađa širok krug građana i građanki ove zemlje", rekla je Čeh.

Dodaje da nije svaka negativna izjava ili informacija homofobična, ali da je jako važno da se o toj temi govori.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazuje da se prošle godine više od 55 odsto prijavljenih slučajeva uznemiravajućeg ili ponižavajućeg postupanja prema LGBT zajednici odnosilo na medije.

"U određenom broju slučajeva mediji nisu poštovali naše preporuke", rekla je Janković.

Ocenila je da Srbija ide napred kada je reč o poštovanju ljudskih prava i dodala da je posao države da tu oblast stalno unapređuje, uključujući i jačanje mehanizama zaštite.

"Bilo kakav nedopustiv govor u javnom prostoru svakako ne vodi ka boljem razumevanju i međusobnom poštovanju. U praksi je granica između slobode izražavanja i ispoljavanja nekog oblika diskriminatornog ponašanja često prilično tanka", rekla je Janković i dodala da će institucija Poverenika i ubuduće postupati po prijavama i o mišljenju i preporukama obaveštavati javnost.

Janković u tom kontekstu ocenjuje, povodom nedavno iznetog stava ministra Nenada Popovića, da bi izvinjenje ministra imalo "lekovito dejstvo" za odnose u društvu.

Pavlović kaže da je negativnih izjava sve manje, ali da, kada se dogode, zvuče “kao grom iz vedra neba i vrlo arhaično”.

Inače, Gej strejt alijansa će, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, i ove godine organizovati ceremoniju uručenja nagrade “Duga”, koja se dodeljuje za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije, a koju je, inače, prošle godine dobila premijerka Ana Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: