Šabić: Zid ćutanja pred legitimnim novinarskim pitanjima

Poverenik Rodoljub Šabić rekao je u Kažiprstu B92 da nema mnogo razloga za čestitanje novinarima na Svetski dan slobode medija.

Izvor: B92

Sreda, 03.05.2017.

17:01

Šabić: Zid ćutanja pred legitimnim novinarskim pitanjima
Foto: B92

Kako je rekao, "zid i ćutanje na sasvim legitimna pitanja novinara" je sve drskiji, ali na sreću, i dalje ima novinara koji takva pitanja postavljaju.

Šabić je rekao da javnost ima pravo da zna kako se vlada u njihovo ime, kao i kako se troši državni novac. Takođe, rekao je da javnost ima pravo da dobije odgovore na pitanja o tome kako su političari stekli imovinu.

Poverenik je poslao čestitku medijskim udruženjima u Srbiji povodom Svetskog dana slobode medija i rekao da se domaća udruženja često ne slažu po mnogim pitanjima, ali da je indikativno da su u svojim proglasima kao fundamentalne označili iste probleme.

"Problem su pritisci, mehanizmi koji dovode do autocenzure, kao i ekonomska egzistencija novinara, koja je, čini se, na najnižem nivou", rekao je Šabić.

Kako je rekao, kada novinari na svoja legitimna pitanja dobijaju odgovor kako je to deo kampanje, onda oni nemaju podstrek da nastave da se dalje bave istraživanjem i samim novinarstvom.

"Država jeste najodgovornija, ali postoje stvari koje sami novinari moraju da reše. Udruženja su se usaglasila i oko Kodeksa, koji je sjajan dokument, ali novinari i udruženja moraju da rade na tome da se ono što piše u tom dokumentu primenjuje", rekao je Šabić.

Poverenik je rekao da je tačno da za loš ekonomski status novinara postoje i objektivne tržišne okolnosti, ali i da, osim njih, postoji niz drugih činjenica, mehanizama pritisaka, problema sa finansiranjem koji utiču na veoma loš status novinarstva kao struke.

"Finansiranje medija je potpuno ili skoro potpuno netransparentno, a nije jasno ni kako država u tome učestvuje. Način na koji je država izašla iz medija posle novih zakona se brzo pretvorio u sopstvenu karikaturu", rekao je Šabić.

Šabić je podsetio i na rečenicu Džejmsa Medisona, za koju je rekao da i te kako važi i za Srbiju: "Vladavina 'u ime naroda' a bez slobode medija je samo prolog za farsu ili tragediju. Ili za oboje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: