Ministarstvo lokalne samouprave podržalo "Bitku za znanje"

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obezbedilo je sredstva za kupovinu 1.065 robota za 213 škola u "Borbi za znanje".

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

17:56

Ministarstvo lokalne samouprave podržalo
Foto: B92

Akciju je početkom januara ove godine pokrenuo Fond B92 sa idejom da uz podršku donatora za svaku osnovnu školu u Srbiji obezbedi ove savremene nastavne alate uz pomoć kojih će đaci od 5. do 8. razreda učiti osnove programiranja i kodiranja.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić zahvalila se Fondu B92 na ovoj inicijativi i izrazila zadovoljstvo zbog toga što je to ministarstvo, uz podršku UNDP-a, uspelo da obezbedi donaciju za sve škole koje su se prijavile, a koje su do ovog trenutka bile na „list čekanja“.

"Mi slušamo i otvoreni smo za predloge organizacija i privrede. Ovo je jedan od onih primera kada se svi mi zajedno mobilišemo da uradimo nešto za sve nas. Ja se nadam da će u budućnosti biti mnogo više ovakvih događaja koji govore sami za sebe. Hvala nastavnicima na inicijativi koji su pokazali kao pravi profesionalci. Ovo je pravi način da menjamo Srbiju i da idemo u digitalnu transformaciju“, izjavila je ministarka Ana Brnabić.
Foto: B92
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja takođe je podržalo Bitku za znanje, jer se koncept ovog programa uklapa u plan koji podrazumeva da će od septembra informatika postati obavezan predmet u školama.

"Cela akcija pokazala je da bitke za znanje i želje za znanjem postoje i mi se zahvaljujemo svim dobrim ljudima i kompanijama koje su takođe donirale“, rekao je obraćajajući se prisutnima ministar Mladen Šarčević.

Fond B92 je od početka akcije, uz podršku nekoliko desetina društveno odgovornih kompanija i pojedinaca, obezbedio po pet mBot robota za 131 školu, nakon čega su uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave obezbeđena sredstva za preostale škole.
Foto: B92
Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić izjavio je ovom prilikom: “Rezultati svega ovoga će biti veoma brzo vidljivi, sve ove škole i njihovi timovi počeće uskoro da se takmiče. U junu organizujemo veliko finale, znaćemo kako su roboti upotrebljeni i šta znači ova edukacija“.

Nastavnike i predstavnike medija pozdravili su i zamenica stalne predstavnice UNDP Srbija Stelijana Nedera, direktorka Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović Grković i direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević, čije su organizacije takođe podržale Bitku za znanje.
Foto: B92
Obuku nastavnika u ovoj fazi akcije omogućilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

U Naučno-tehnološkom parku ministarka Brnabić podelila je robote nastavnicima iz 40 škola iz Beograda, za koje se danas organizuje i stručno usavršavanje nastavnika za korišćenje ovih alata u nastavi. Obuke za nastavnike iz škola iz drugih gradova u Srbiji se uveliko sprovode, a biće okončane iduće nedelje.

Sve škole koje se do sada nisu prijavile za učešće u programu Bitka za znanje moći će to da učine tokom konkursa koji će biti otvoren pre početka naredne školske godine.

"Revolucinoarni projekat, uskoro i liga"

Govoreći o budućnosti ovog projekta Veran Matić je rekao i:

"Možemo reći i da je ovo, na neki način, revolucionarni projekat, jer ćemo u kratkom vremenskom periodu opskrbiti robotima i obukom nastavnike svih škola koje to budu želele, tako da ćemo do kraja godine imati i mogućnost velike takmičarske lige u progamiranju na mBotovima širom Srbije.

Pošto verujem da ćemo uspeti da prikupimo dovoljno sredstava da sve osnovne škole imaju mogućnosti učenja na ovim robotima, ovo je prilika i da najavim da ćemo nastojati da što pre u nastavu uvedemo i "micro:bit" uređaje (http://microbit.org/). To će biti evolucija akcije sa robotima, jer ovaj projekat, iza kojeg stoje BBC, Microsoft, Samsung, Britanski savet i drugi, nastao je iz želje da programinje bude maksimalno olakšano, ali i dostupno svima jer je cena uređaja veoma niska. BBC je u Britaniji svakom učeniku sedmog razreda dodelio po jedan uređaj, druge države kao što su Holandija, Norveška i Island, takođe uvode ovaj uređaj kao nastavno sredstvo u škole. Nadam se da ćemo i mi, za početak, u junu moći da podelimo micro:bit svim školama koje su se do sada uključile u Bitku za znanje, naravno uz obuku nastavnika, ali i kao početak prikupljanja sredstava za nabavku micro:bitova za sve škole u Srbiji.

Svakako dugujemo veliku zahvalnost Institutu za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba koji su nam ustupuli kompletan know-how, model projekta, ali i obuke nastavnika, upotrebu njihovih nastavnih klipova, kao i donaciju vlasnika Instituta filantropa Nenada Bakića koji je donirao prvih 200 robota za škole u Srbiji, posle izuzetno uspešne implementacije projekta kroz Croatian Makers.

Ovaj model je moguće implementirati u zemljama zapadnog Balkana i ovo će svakako biti jedan od mojih predloga premijerima zapadnog Balkana koji se susreću u Trstu u julu ove godine u okviru Berlinskog procesa.

Potpuno je jasno da jedino veoma velikim ulaganjima u obrazovanje možemo napraviti ozbiljan iskorak, posebno u oblasti koju pokriva STEM, jer su svi obrazovni sistemi u regionu u deficitu u ovim savremenim edukativnim oblastima i programima.

Jezici kodiranja i programiranja, kroz susrete mladih iz škola ovog regiona, mogu biti novi mostovi komunikacije u potpuno drugom, pozitivnom kodu u odnosu na one koji su korišćeni ranije, a koji su sa sobom donosili i govor mržnje i netolerancije.

Mislim da je sinergija koju smo napravili u Fondu B92, uključujući u Bitku za znanje privrednike, ministarstva, naučne institucije i stručnjake koji edukuju nastavnike - dobitna kombinacija za stvaranje još šire koalicije za još veće ciljeve. Očigledno je potrebno podići i nivo kvaliteta opreme i digitalnih učionica u svim osnovnim i srednjim školama, na fakultetima, proširiti kapacitete za obrazovne profile koji su već sada u deficitu, a predviđanja su da će Evropi 2020. godine nedostajati najmanje 800.000 programera. Upravo je ovo i zadatak za Evropu, da preko ovakvih konkretnih projekata integriše zemlje zapadnog Balkana, jedne sa drugima, i u okviru EU."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: