Uhapšen Veselin Šljivančanin

Izvor: B92

Petak, 13.06.2003.

09:26

Default images

Posle skoro dve i po godine skrivanja od policije, Haški optuženik, penzionisani pukovnik VJ Veselin Šljivančanin uhapšen je u noći sa četvrtka na petak, u svom stanu u Beogradu. 

Šljivančanina optužnica tereti da je odgovoran za zločin na poljoprivrednom dobru “Ovčara” novembra 1991, kada je streljano oko 200 hrvatskih građana koji prethodni dovedeni iz vukovarske bolnice. 

Suoptuženici Šljivančanina su general Mile Mrkšić i kapetan Miroslav Radić, koji su već u pritvoru haškog suda. Za sada nije poznato kada će Šljivančanin, iz Centralnog zatvora u Beogradu, gde se sada nalazi, biti prebačen u pritvorsku jedinicu haškog tribunala. 

Hapšenje Veselina Šljivančanina trajalo je više od 10 sati. U izjavi za Radio B92 ministar Mihajlović kaže da policija nije želela da ugrozi ničiji život, ali da je naišla na žestok otpor: "Umesto da Šljivančanin izvrši svoju građansku dužnost i vojničku obavezu i pristupi sudu, imali smo aktivan otpor, morali smo da pojačavamo snage koje su učestvovale u akciji. To je radila redovna policija, a kada je trebalo obezbediti ulaz specijalaca za razbijanje blindiranih vrata, onda je intervenisala Žandarmerija", kaže on. 

Ministar je precizirao da sam Šljivančanin tokom hapšenja nije pružao otpor: "Prema informacijama kojima raspolažemo, Šljivančanin nije pružao nikakav otpor. On se krio i ovde i u svom rodnom kraju i bilo je jako teško ući svemu tome u trag. Kao što su članovi njegove porodice rekli, on je došao kući i to je bila prilika da policija još jednom pokuša da ga privede", kaže Mihajlović. 

Cena sinoćnjeg hapšenja Veselina Šljivančanina je preko 50 povređenih pripadnika MUP-a Srbije i nepoznat broj demonstranata. Oko 1.000 pristalica ovog haškog optuženika je juče satima izazivalo nerede u beogradskom naselju Cerak, ispred zgrade Šljivančanina. Uglavnom uzdržana, policija je oko ponoći napaduta kamenicama, flašama i drugim tvrdim predmetima. Istovremeno sa ispaljivanjem prvih šok bombi i patrona suzavca na demonstrante, krenula je i sama akcija ulaženja u stan Šljivančanina, koji je nakon polusatnog razbijanja ulaznih vrata konačno i uhapšen. 

Posle današnje posete povredenjim policajcima na VMA ministar policije Dušan Mihajlović je rekao: "Na VMA je primljeno 46 policajaca, od kojih je 45 zbrinuto i pušteno kućama, a jedan je zadržan na lečenju, jer ima povrede tetive ruke. Nadam se da neće biti komplikacija i da će se sve dobro završiti. Jedan policajac je bio u Kliničkom centru, ali je tokom dana i on pušten kući. To je posledica divljanja Šljivančaninovih pristalica i onih koji su im se pridružili", kaže Mihajlović. Na pitanje ima li podataka o povređenim demonstrantima ministar Mihajlović je odgovorio da ih je "daleko manje, nego policajaca". Načelnik neurohirurškog odeljenja Urgentnog centra Branko Đurović je FoNetu potvrdio da je u sinoć u tu bolnicu primljeno 8 demonstranata. On dodaje da su oni primljeni sa lakšim povredama i pušteni na kućno lečenje.

Kako je rečeno u MUP-u, demonstranti su uništili 7 policijskih džipova, dve marice,  desetine privatnih automobila, kao i brojne prozore na zgradama.I pored toga, niko od demonstranata nije priveden kaže Dušan Mihajović: "Sada ćemo privesti sva ona lica koja su identifikovana i podići ćemo krivične i prekršajne prijave po zakonu", kaže on. Mihajlović, na pitanje zbog čega je akcija hapšenja toliko dugo trajala, kaže da "policija nije želela da dovodi u pitanje bilo čiji život i bezbednost". Među demonstrantima bili i čelnici nekih opozicionih stranaka, poput Aleksandra Vučića i Aleksanda Vulina.  

Vesna Gojković, iz odbora za odbranu Veselina Šljivančanina, izjavila je za B92 da ta organizacija ne preuzima odgovornost za napade na policiju koji su se desili sinoć, tokom - ispostavilo se bezuspešne odbrane penzionisanog pukovnika JNA: "Apsolutno se ne osećamo odgovornim zato što smo branili čast, život, dostojanstvo, kuću, decu i samog Veselina Šljivančanina. Branili smo ga vrlo hrabro, nismo mogli da utičemo na neke stvari koje su se dogodile, ali ono što je policija i što su bezimeni i bezlični ljudi radili, jeste isprovociral o, pretpostavljam, navijače Rada, pošto se pojavilo u medijima, da urade ono što su uradili", kazala je Gojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: