Nikolić spremio poklone za princa Čarlsa / FOTO

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pripremio je poklone za princa Čarlsa i njegovu suprugu u znak dobrodošlice u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2016.

20:32

Nikolić spremio poklone za princa Čarlsa / FOTO
Tanjug

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije, Nikolić će se sa suprugom Dragicom sastati u sredu od 12.00 na Andrićevom vencu.

Nikolić će britanskom prestolonasledniku poklonit Sabrana dela Vilijemai Šekspira, izdanje Zavoda za udžbenike, na biblijskom papiru, ćirilično izdanje. Sa dodatkom Šekspirovih dela koja do sada nisu bila objavljena na srpskom jeziku, fotomonografiju na engleskom jeziku, Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije i umetnički ručni rad drvorеz, dimenzija 120x60 cm, Marije Jovanović Srpsko srednjеvekovno nasleđe, motivi Hilandara.

Čarlsova supruga, vojvotkinja od Kornvola Kamila dobiće ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.
Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije
Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom započeće u sredu dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će se sastati sa premijerom i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem kao i sa patrijarhom SPC Irinejom.

Kako je najavljeno, princ od Velsa će posetiti znamenitosti Beograda i više dobrotvornih oganizacija u srpskoj prestonici.

Iz pres Službe predsednika Srbije je saopšteno i da će on i princ Čarls položiti vence na Srpsku kosturnicu iz Prvog svеtskog rata i Englеsko vojno grobljе iz Drugog svеtskog rata, na Novom groblju u srеdu 16. marta 2016. godinе u 12.20 sati, kao i da će potom biti položeni venci na engleskom vojnom groblju iz Drugog svetskog rata.
Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije
Novinar BBC-ja Dejan Radojević posetu princa Čarlsa vidi pre svega kao gest dobre volje.

“Postoje tri razloga zašto princ Čarls putuje, zato što kraljica ne može da ide, kad je Britaniji veoma stalo do nečega bilo da je reč o politici ili ekonomiji i kao gest dobre volje, što mislim da je slučaj, da pokaže da je Balkan stabilan”, kaže Radojević.

Bez obzira na razlog, svaki susret sa princom Čarlsom bilo gde na svetu podrazumeva strog protokol i jasna pravila. Nema familijarnosti, grljenje, ljubljenje, tapšanje po ramenu su isključeni, a rukovanje je ograničeno. Dozvoljeno je tek pošto on prvi pruži ruku.
Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije
“Mi smo spremni kada dođe da vidi nas u dvoru. Vi znate da je Čarlsova majka kuma mom suprugu, a njegov deda je kum kralju Petru. Mi smo vrlo srećni, oni su divni ljudi. On voli arhitekturu i kada bude video dvor mislim da će biti vrlo srećan. Važno je da mnogo novinara dođe u Srbiju i da vide da je Srbija na karti sveta”, rekla je princeza Katarina Karađorđević.

Balkanska turneja deveta je poseta princa Čarlsa regionu, prva Beogradu u proteklih 38 godina. 1978. boravio je u glavnom gradu Jugoslavije, sutra u Beograd stiže u pratnji supruge Kamile, iz Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: