Svet 4

30.03.2024.

10:31

"Svaki dan je dan smrti": Nemci se spremaju za rat sa Rusijom

Nemački vicekancelar Robert Habek rekao je da ne vidi mogućnost brzog i mirnog rešenja ruskog rata protiv Ukrajine i da Nemačka i Evropska unija moraju da se zaštite od vojnih napada.

Izvor: Jutarnji.hr

"Svaki dan je dan smrti": Nemci se spremaju za rat sa Rusijom
EPA-EFE/GAILAN HAJI

Podeli:

"Moramo da se prilagodimo situaciji pretnji. Sve drugo bi bilo naivno", rekao je on u video snimku objavljenom u petak na platformi Ks, ranije poznatoj kao Tviter.

Zato bi bilo dobro da Nemačka više ulaže u sopstvenu bezbednost, dodao je on.

"Mi, Nemačka, Evropska unija, moramo da se zaštitimo na sve moguće načine, uključujući i od vojnih napada", rekao je Habek.

Rat ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine najkrvaviji je sukob koji je Evropa videla od 1945. godine.

"Svaki dan je dan smrti i ne nazire mu se kraj. Naprotiv, Putinova Rusija u potpunosti prelazi na ratnu ekonomiju i masovno povećava proizvodnju oružja", rekao je Habek, koji je i ministar ekonomije.

Poslednjih nedelja u Nemačkoj su se pojavile tvrdnje o prirodi i obimu podrške Ukrajini, "od kojih su neke bile gorke, a neke uznemirujuće“, rekao je on.

Sa uskršnjim videom, Habek želi da pokuša da ih razdvoji i da sudi sa svoje tačke gledišta.

"Od početka sam se zalagao za slanje oružja u Ukrajinu i još uvek sam za to da ih nastavim da podržavam sa sve više vojne opreme“, rekao je Habek.

Međutim, poštuje stav da zbog moralnih principa ili verskih uverenja dolazi do drugačijeg zaključka od njegovog kada je u pitanju slanje oružja u Ukrajinu.

"Takođe dobro razumem da se ljudi plaše eskalacije rata. I ja sam zabrinut. Pitanje je kakav je stav i koja akcija je neophodna da bi se suprotstavili ovoj pretnji. Vlada će morati da se bavi ovim konstantno", rekao je on.

On je kritikovao ideju "zamrzavanja rata".

"Koliko razumem da se govori o zamrzavanju rata s obzirom na veliki broj žrtava, ova pozicija zanemaruje činjenicu da samo Ukrajinci mogu da odluče koju cenu su spremni da plate i pod kojim uslovima žele da postignu primirje ili okončanje rata“, rekao je on.

Lider poslaničke grupe predstavnika Socijaldemokratske partije (SPD) u nemačkom parlamentu Rolf Mucenih razgovarao je o „zamrzovanju” sukoba, odnosno o primirju koje bi omogućilo mirovne pregovore, zbog čega je bio naveliko kritikovan.

Habek je rekao da Putin želi da uništi ujedinjenje i jedinstvo Evrope.

"Ako Putin uspe u svom ratu u Ukrajini, on će nastaviti".

Zato je i za bezbednost u Nemačkoj i mir u Evropi važno da se Ukrajina uspešno brani i da Nemačka pomaže.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: