Svet 11

30.03.2024.

9:33

Zelenski kreće na Krim: Objavio mete

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozvao SAD da obezbede Ukrajini rakete ATACMS za napad na aerodrome i avione na, kako je naveo, privremeno okupiranom Krimu.

Izvor: Tanjug

Zelenski kreće na Krim: Objavio mete
Profimedia

Podeli:

Kada Rusija ima rakete, a mi nemamo, oni raketama napadaju sve gasnu i energetsku infrastrukturu, energiju, škole, fabrike, civilne zgrade. ATACMS je odgovor, rekao je ukrajinski predsednik u intervjuu za Vašington post, prenosi Ukrinform.

Zelenski je naglasio da su rakete dugog dometa Ukrajini potrebne ne za napad na teritoriju Rusije, već za udare na aerodrome na Krimu.

Kada Rusija sazna da možemo da uništimo ove avione, oni neće napasti sa Krima. To je kao sa mornaricom. Izgurali smo ih iz naših teritorijalnih voda. Sada ćemo ih potisnuti sa krimskih aerodroma, rekao je predsednik.

On je podsetio da je u februaru u Minhenu predstavio mapu ciljeva za ATACMS.

Pokazao sam im vojne platforme kao što su aerodromi, sistemi protivvazdušne odbrane i drugi objekti", dodao je on.

Na pitanje da li smatra da je američki predsednik Džozef Bajden previše oprezan u snabdevanju oružjem, za šta ga njegovi protivnici ponekad optužuju, ukrajinski lider je odgovorio da je američki predsednik oprezan u vezi sa nuklearnim udarom Ruske Federacije.

Zelenski je izrazio uverenje da razvoj dogadjaja u Ukrajini zavisi od odluke Kongresa SAD o daljoj podršci Kijevu i poručio da je za potrebno više naoružanja Oružanim snagama Ukrajine da bi se savladao neprijatelj.

Izgubili smo pola godine dok se Kongres svađao. Ne možemo više gubiti vreme. Ukrajina ne može biti politički spor izmedju strana, istakao je on.

Takođe je naveo da kritičari pomoći u Kongresu ne razumeju ulog u ovom ratu. Ako Ukrajina padne, ruski predsednik Vladimir Putin će podeliti svet na prijatelje i neprijatelje Rusije, zaključio je Zelenski.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: