Svet 28

30.03.2024.

23:50

Uništen još jedan abrams; Ukrajinski vojnici upali u zamku VIDEO

Rat u Ukrajini 766. dan. Ruska protivvazdušna odbrana oborila je jutros dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Uništen još jedan abrams; Ukrajinski vojnici upali u zamku VIDEO
Profimedia

Podeli:

Bespilotne letelice tipa aviona oborene su oko 7.30 i 8.00 časova po moskovskom vremenu, prenosi TAS S.

Završeno

22:39

Trudo i Makron razgovarali o podršci Ukrajini

Kanadski premijer Džastin Trudo i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su o daljoj podršci Ukrajini u odbijanju ruske agresije, saopšteno je iz kabineta predsednika vlade nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

"Premijer i predsednik su razgovarali o dugoročnim obavezama Kanade i Francuske u vezi sa podrškom Ukrajini koja brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Saglasili su se oko potrebe daljeg povećanja podrške Ukrajini", rekao je Trudo, navodi se u saopštenju.

Napominje se da su sagovornici „pozdravili postizanje političkog dogovora na Haitiju i istakli značaj obnavljanja demokratskog poretka u zemlji.

''Oni su potvrdili podršku multinacionalnoj misiji UN za vraćanje stabilnosti na Haitiju i podsetili na njihovu posvećenost haićanskom narodu'', navodi se u saopštenju.

21:45

Ruske trupe pogodile ukrajinski tenk Abrams kod Avdejevke

Ruski vojnici iz grupe Centar pogodili su u pravcu Avdejevke još jedan tenk Abrams koji pripada Oružanim snagama Ukrajine, a američki tenk pogođen je bespilotnim letelicama Lancet, rekli su predstavnici ruskih oružanih snaga za RIA Novosti.

"Danas je udar ruskog drona Lancet pogodio M1A1SA Abrams u pravcu Avdejevke Severnog vojnog okruga. Reagovalo je vojno osoblje iz grupe Centar. Još se ne može sa sigurnošću reći da li je tenk uništen ili su uspeli da ga izvedu iz pogođenog područja. Potrebno je vreme da se tačna informacija potvrdi. Ali možete svojim očima da vidite da je naša lutajuća municija pogodila američko vozilo", rekao je sagovornik agencije.

21:44

21:43

Novi neuspeh Oružanih snaga Ukrajine kod Pobede

VSU je pokušao da izvrši kontranapad na američkim M113, ali ih je dočekao 255. puk. Jurišna grupa Oružanih snaga Ukrajine bačena je u samoubilački napad sa naređenjem da izvrši kontranapad na ruske položaje u rejonu naselja Pobeda između Marjinke i Novomihajlovke.

Ali vojnici 255. puka su im priredili iznenađenje. Američka oprema nije stigla do cilja i samouništavala se zajedno sa desantom i posadom.

Ranije, kod Marjinke, 255. puk Južnog vojnog okruga probio je odbranu neprijatelja u Pobedi, oslobađajući naselje. Tamo ukrajinske oružane snage redovno vrše samoubilačke pokušaje kontranapada.

21:42

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

U Harkovu trenutno odjekuju eksplozije, saopštavaju ukrajinski mediji pozivajući se na gradonačelnika Igora Terehova.

Pored Harkova, eksplozije su odjeknule i u nekoliko mesta u Harkovskoj oblasti, prenose mediji.

21:42

Ruski dron pogađa "abrams"

19:09

Berbok: Putin ne želi da pregovara

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da očekuje dalju eskalaciju rata u Ukrajini, ocenjujući da ruski predsednik Vladimir Putin ne želi da pregovara.

"On daje do znanja više nego jasno da je van domašaja racionalnih argumenata i vrednosti čovečanstva. I sigurno ne želi da pregovara", rekla je Berbok za medijsku grupu Funke.

Nemačka ministarka je ocenila da bi došlo do nezamislivih posledica ukoliko bi Ukrajina bila poražena u ratu.

18:36

18:34

Rusi zauzimaju Pervomajskoje

Ruske snage nastavljaju napredovanje u različitim sektorima fronta. Postalo je poznato da su ruske snage isterale ukrajinske snage iz zapadnog dela sela Pervomajskoe.

18:34

10.000 Zmajevih zuba oko Kijeva

U Kijevskoj oblasti postavljeno je 10 hiljada protivtenkovskih barijera, poznatih kao "zmajevi zubi", izjavio je u subotu načelnik regionalne vojne administracije Ruslan Kravčenko.

Ranije je Vladimir Zelenski izvestio da je u Ukrajini počela izgradnja tri linije utvrđenja u dužini od 2 hiljade kilometara.

17:15

Uništeni saboteri kod Belgoroda

17:14

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je u sedam ukrajinskih regiona – u Harkovskoj, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Nikolajevskoj oblasti, podaci su onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Sirene su se oglasile u 15.38 po lokalnom vremenu.

17:13

Oboren dron iznad Belgoroda

Ruska vojska je uništila dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

17:12

Rusi napreduju

17:11

Uništena lokacija ukrajnskih nacionalista

Oružane snage Rusije su udarom raketama „iskander” uništile lokaciju ukrajinskih nacionalista u Harkovskoj oblasti.

15:51

Opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u sedam ukrajinskih regiona – u Harkovskoj, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Čerkaskoj i Nikolajevskoj oblasti, podaci su onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Sirene su se oglasile u 15.38 po lokalnom vremenu.

15:05

Herson na udaru

Ukrajinska vojska gađala je Hersonsku oblast "hajmarsima", četiri osobe su ranjene, rekao je gubernator oblasti Vladimir Saldo.

14:05

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:

Na kupjanskom pravcu protivnik je za nedelju dana izgubio do 310 vojnika, a uništene su haubice američke proizvodnje, kao i francuska „cezar“;
Na avdejevskom pravcu grupa „Centar“nastavila je prodor u dubinu odbrane protivnika i zauzela povoljnije položaje; Na istom pravcu odbijena su 64 napada ukrajinske vojske, koja je za nedelju dana izgubila više od 1.870 pripadnika, 13 tenkova i 20 oklopnih vozila;
Ruska vojska je u proteklih nedelju dana izvela 58 udara na objekte u Ukrajini, između ostalog i hiperzvučnim raketama „cirkon“;
Na donjeckom pravcu tokom protekle nedelje ruska vojska je zauzela naselje Krasno, odbila 12 ukrajinskih napada, dok protivnik izgubio više od 2.350 vojnika;
Sedam jedinica ukrajinskih brigada pretrpelo je poraz u toku prethodne nedelje na južnodonjeckom pravcu, ruska vojska je odbila pet kontranapada, a ukrajinska vojska izgubila je više od 860 vojnika;
Na hersonskom pravcu ukrajinske snage su izgubile više od 370 vojnika, dva tenka, sedam oklopnih vozila, 13 komada artiljerijskog oružja, od toga pet haubica M777;
U istom periodu predalo se 18 ukrajinskih vojnika;
Ruska vojska je uništila četiri ukrajinska višecevna bacača raketa, između ostalog, nemački „mars II“i „vampir“ češke proizvodnje;
Za nedelju dana oboreno je 1.208 ukrajinskih dronova, 20 raketa, 171 granata iz višecevnih bacača.
 

13:48

Nova procena ruskih gubitaka na frontu

13:47

Ukrajinci objavili još jedan snimak uništavanja ruskih tenkova

13:41

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Na kupjanskom pravcu protivnik je za nedelju dana izgubio do 310 vojnika, a uništene su haubice američke proizvodnje, kao i francuska "cezar";

-Na avdejevskom pravcu grupa „Centar“nastavila je prodor u dubinu odbrane protivnika i zauzela povoljnije položaje; Na istom pravcu odbijena su 64 napada ukrajinske vojske, koja je za nedelju dana izgubila više od 1.870 pripadnika, 13 tenkova i 20 oklopnih vozila;

-Ruska vojska je u proteklih nedelju dana izvela 58 udara na objekte u Ukrajini, između ostalog i hiperzvučnim raketama "cirkon";

-Na donjeckom pravcu tokom protekle nedelje ruska vojska je zauzela naselje Krasno, odbila 12 ukrajinskih napada, dok protivnik izgubio više od 2.350 vojnika;

-Sedam jedinica ukrajinskih brigada pretrpelo je poraz u toku prethodne nedelje na južnodonjeckom pravcu, ruska vojska je odbila pet kontranapada, a ukrajinska vojska izgubila je više od 860 vojnika;

-Na hersonskom pravcu ukrajinske snage su izgubile više od 370 vojnika, dva tenka, sedam oklopnih vozila, 13 komada artiljerijskog oružja, od toga pet haubica M777;

-U istom periodu predalo se 18 ukrajinskih vojnika;

-Ruska vojska je uništila četiri ukrajinska višecevna bacača raketa, između ostalog, nemački "mars II" i "vampir" češke proizvodnje;

-Za nedelju dana oboreno je 1.208 ukrajinskih dronova, 20 raketa, 171 granata iz višecevnih bacača.

12:14

Eksplozije u Odesi i Hersonu


U Kijevu i više oblasti Ukrajine je proglašena vazdušna opasnost.

Eksplozije odjekuju u Odesi i Hersonu koji je pod kontrolom Ukrajinaca.
 

10:47

Zelenski o granicama iz 1991. "Siguran sam da će Putin biti spreman na dijalog"

Zelenski prvi put o pregovorima s Moskvom bez povratka na granice iz 1991.

Pregovori između Moskve i Kijeva mogli bi da počnu bez povratka Ukrajine na granice iz 1991. godine, proizlazi iz izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za TV kanal Si-Bi-Es njuz.

"Nije neophodno da deokupiramo sve naše teritorije isključivo vojnim putem. Siguran sam da će on (predsednik Rusije) biti spreman na dijalog kada bude izgubio sve što je zauzeo od početka 2022. godine", rekao je on.
 

09:06

Rusija ponovo napala energetsku infrastrukturu Ukrajine

Rusija je tokom protekle noći ponovo napala energetsku infrastrukturu Ukrajine u južnim i jugoistočnim regionima zemlje, saopštile su danas Oružane snage Ukrajine.

Prema podacima ukrajinskog vazduhoplovstva, PVO je oborila devet od 12 ruskih dronova iznad Hersonske, Odeske, Dnjepropetrovske i Poltavske oblasti.

Prema podacima ukrajinske vojske, u napadima nije bilo žrtava, niti štete, prenosi Unian.

08:13

Uništeno skladište municije

Ruske artiljerijske jedinice uništile su skladište municije ukrajinskih snaga na desnoj obali Dnjepra, dok su na donjeckom pravcu uništena ukrajinska uporišta.

U oblasti oko Artjomovska ruske desantne snage izvele su skoro 40 napada na ukrajinske položaje.

08:13

Rusi prete NATO-u?

Za države članice NATO ne postoji direktna pretnja od strane Rusije, prenosi "Baltik njuz" reči šefa vojnog komiteta Alijanse Roberta Bauera.

"Nema nikakvih naznaka da Rusija planira da napade bilo koju članicu NATO. Nema direktne pretnje", rekao je on.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: