Svet 0

28.03.2024.

13:28

Gerškovič ide kući?; Kremlj tvrdi da su kontakti u toku

Kremlj je saopštio danas da su u toku "kontakti" oko moguće razmene američkog novinara Evana Gerškoviča, optuženog i zatvorenog u Rusiji zbog špijunaže oko godinu dana.

Izvor: Beta

Gerškovič ide kući?; Kremlj tvrdi da su kontakti u toku
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

"Istakli smo više puta da su neki kontakti u toku, ali oni treba da se obavljaju uz potpuno ćutanje", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Prekinuti ćutanje bi samo stvorilo dodatne probleme i sprečilo postizanja bilo kakvog rezultata u tom procesu", dodao je Peskov, bez dodatnih detalja.

Novinara Vol strit Džornala Evana Gerškoviča (32) koji je radio i za Frans pres u Moskvi između 2020. i 2021, uhapsio je FSB  u martu 2023. dok je pravio retportažu u Ekaterinburgu u Uralu.

On odbacuje optužbe za špijunažu za koje se tereti i za koje može da dobije 20 godina zatvora. Optužbe odbacuju i SAD, njegov list i njegovi bližnji. Rusija nije nikad javno objavila elemente dokaza i ceo proces je klasifikovan kao tajni, piše Frans pres.

Vašington optužuje Moskvu da ga je uzela kao taoca da bi ga razmenila za Ruse koji su u zatvorima u zapadnim zemljama, kao što je urađeno za više američkih državljana poslednjih godina u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije da je spreman da razmeni Gerškoviča za Vadima Krasikova, koji služi doživotnu kaznu zatvora u Nemačkoj zbog ubistva čečenskog opozicionara u Berlinu 2019. godine.

Ruski sud je ove nedelje produžio do 30 juna pritvor Gerškoviča.

Peskov je rekao danas da nema informacije o mogućem datumu početka suđenja američkom novinaru.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da bi moglo da razmatra razmenu tek posle izricanja presude u suđenju novinaru, prenosi agencija AP.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: