Svet 17

26.03.2024.

23:48

Rat dan – 762: Ostali su bez trećine flote; Pogođeni su, sve je uništeno

Rat u Ukrajini – 762. dan.

Izvor: B92.net

Rat dan – 762: Ostali su bez trećine flote; Pogođeni su, sve je uništeno
Profimedia

Podeli:

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iznad Belgorodske oblasti uništeno 13 ukrajinskih projektila višecevnog raketnog sistema "RM-70 vampir".

Oružane snage Ukrajine pogodile su brod "Konstantin Olšanski" koji je ranije pripadao ukrajinskoj mornarici, a koji je Rusija oduzela 2014. godine kada je anektirala Krim.

Najmanje pet osoba je ranjeno u raketnom ukrajinskom napadu na rusku oblast Belgorod, saopštile su jutros lokalne vlasti.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Alekseja Danilova.

Završeno

18:28

Trećina ruske flote je potopljena

Ukrajina je potopila ili onesposobila trećinu ruske vojne brodske flote u Crnom moru tokom dve godine rata, saopštio je danas portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk.

Pletenčuk je kazao da je u najnovijem napadu u subotu uveče gađan desantni brod Kostjantin Olšanski koji se nalazio u doku u Sevastopolju na Krimu koji je Moskva okupirala.

Pre nego što je Moskva zarobila i počela da ga koristi, brod je bio deo ukrajinske mornarice. Pletenčuk je ranije saopštio da su još dva desantna broda istog tipa, Azov i Jamal, takođe oštećena u subotnjem napadu, zajedno sa obaveštajnim brodom Ivan Khurs.

Portparol danas navodi da je napad tokom vikenda izvršen raketama koje je proizvela Ukrajina i da su pogođene prostorije luke u Sevastopolju kao i skladište nafte.

I ruske vlasti su izvestile o velikom ukrajinskom napadu na luku tokom vikenda, ali nisu dale informacije o tome kolika šteta je nanesena objektima i floti.

Pletenčuk je obećao da će Ukrajina nastaviti udare. "Naš krajnji cilj je potpuno odsustvo vojnih brodova Rusije u regionu Azova i Crnog mora", rekao je on.

18:10

Izvršen napad na ukrajinska vojna preduzeća

16:39

Uništeno 12 Šaheda

16:02

Kuleba urgira: Treba nam još "patriota"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je danas zapadne zemlje da obezbede Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane "patriot" jer su oni, kako je naveo, oružje koje je Kijevu očajnički potrebno.

"Dajte nam proklete 'patriote'. Kada bismo imali dovoljno PVO sistema, odnosno 'patriota', mogli bismo da zaštitimo, ne samo živote naših ljudi, već i našu ekonomiju od uništenja", poručio je Kuleba na onlajn konferenciji za novinare.

On je dodao da bi "patrioti" pomogli da se poboljša situaciji na liniji kontakta gde, kako navodi, ruski avioni masovno koriste navođene bombe, prenosi ukrajinska Pravda.

Prema njegovim rečima, takve bombe su oružje od kojeg se "ne može pobeći".

"Samo vam pada na glavu i uništava sve. Ovako gubimo pozicije i jedini način da to sprečimo je da obaramo avione koji nose bombe. Potrebni su nam sistemi protivvazdušne odbrane na linijama fronta", rekao je Kuleba.

15:37

Šojgu: "To je glupost"

Dodatna mobilizacija za stvaranje sanitarne tampon zone u Ukrajini neće biti potrebna, izjavio je šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu.

"To je glupost", rekao je Šojgu, odgovarajući na pitanje da li je potrebna mobilizacija da bi se stvorila takva tampon zona.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da bi Rusija, uzimajući u obzir napade ukrajinskih oružanih snaga na Belgorodsku oblast, u nekom trenutku mogla da stvori sanitarnu zonu na pograničnoj teritoriji Ukrajine.

14:26

Brod koji su ranije danas napali Ukrajinci

13:19

Francuska bi mogla da ubrza proizvodnju oružja kako bi pomogla Ukrajini

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorn izjavio je danas da je spreman da iskoristi svoja ovlašćenja kako bi naterao proizvođače oružja da ubrzaju proizvodnju oružja i granata koji su potrebni Ukrajini.

"Te opcije su očigledno na stolu", rekao je francuski ministar na konferenciji za medije, dodavši da su zalihe i proizvodne linije napregnute posebno u pogledu protivvazdušnih raketa i artiljerijskih granata, prenosi Rojters.

On je naveo da bi kompanijama mogao da naloži da daju prioritet proizvodnji određenog tipa oružja, poput raketa "Aster".

11:09

Politiko: Ukrajinci izbegavaju regrutaciju

Briselski portal Politiko piše o tome da Ukrajinci sve više izbegavaju regrutaciju. Kad je Rusija napala Ukrajinu pre dve godine, mladi i stari Ukrajinci preplavili su regrutne centre da bi se prijavili u vojsku. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznaje da je to pitanje "osetljivo". On se čak i nedeljama koje su prethodile ruskoj invaziji u februaru 2022. godine, odupirao pozivima opozicionih poslanika u Kijevu da objavi opštu mobilizaciju.

Ali, sada je neophodno da bude angažovano još više vojnika koje bi trebalo rasporediti duž granice fronta od 1.000 kilometara pre očekivanog velikog ruskog prodora prema Harkovu na severoistoku ili Odesi na jugu.

10:44

Ukrajina: Napadi dronovima na Harkov

Vojska Ukrajine saopštila je da je Rusija tokom noći izvela napade na Harkov sa "dronovima kamikazama" i da je pričinjena materijalna šteta u nekoliko stambenih naselja. 

"Napali su sa osam dronova, koje smo oborili", saopšteno je iz ukrajinske vojske. 

10:21

Rusi lansirali 190 projektila, 140 dronova i 700 bombi

10:05

FSB: Uhvaćen terorista, ali bomba se sama aktivirala....

U Samarskoj oblasti sprečen je teroristički napad, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije. Kako se navodi, napad je planirao saučesnik zabranjenog Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK) a uz podršku ukrajinske specijalne službe.

Kako se navodi, muškarac (1994. godište) planira je da detonira bombu u zgradi gde se vršio prijem humanitarne pomoći.
Prilikom privođenja eksplozivna naprava se sama aktivirala usled čega je terorista poginuo.

Među pripadnicima FSB i civilima nije bilo povređenih.

Terorista je od 2022. godine do sada bavio diskreditacijom ruske vojske, a u septembru prošle godine vrbovala ga je ukrajinska specijalna služba uz posredovanje pripadnika RDK, a on je pristao da organizuje i izvodi diverzije na teritorije Rusije.
 

09:39

Najmanje pet osoba ranjeno u ukrajinskim napadima na Belgorodsku oblast

Najmanje pet osoba je ranjeno u raketnom ukrajinskom napadu na rusku oblast Belgorod, saopštile su jutros lokalne vlasti.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je uništilo 13 raketa koje su noćas ispaljene ka Belgorodskoj oblasti.

Dve osobe su povređene u Belgorodskom okrugu i tri u okrugu Grajvoron, na zapadu regiona, napisao je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Belgorodska oblast je u poslednje vreme na meti brojnih napada koje Rusija pripisuje Ukrajini.

09:37

Ukrajinska Nacionalna garda osnovana je pre deset godina; Zelenski: Ponosni smo

09:32

Ukrajina tvrdi da je pogodila brod koji joj je Rusija oduzela 2014. godine

Oružane snage Ukrajine pogodile su brod "Konstantin Olšanski" koji je ranije pripadao ukrajinskoj mornarici, a koji je Rusija oduzela 2014. godine kada je anektirala Krim, izjavio je danas portparol mornarice Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Pletenčuk.

On je rekao da je napad izveden protivbrodskom raketom Neptun, prenosi Interfaks Ukrajina.

Pletenčuk je naveo da je brod devet godina je stajao u Sevastopoljskom zalivu, demontiran na delove, a da je onda Rusija odlučila da ga obnovi, zbog čega je napad izveden.

08:59

Ruski gubici

08:56

Iznad Belgorodske oblasti uništeno 13 projektila "vampir"

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iznad Belgorodske oblasti uništeno 13 ukrajinskih projektila višecevnog raketnog sistema "RM-70 vampir".

Načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da su dve osobe povređene u selu Dubovoje i da im je ukazana lekarska pomoć, prenosi Interfaks.

Oštećeno je 20 privatnih stambenih objekata i jedan poslovni objekat, rekao je Gladkov.

07:49

Hiljade mrtvih

07:49

Zelenski bio na iftaru

07:42

Ministarstvo odbrane RF: Iznad Belgorodske oblasti uništeno 13 projektila "vampir"

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iznad Belgorodske oblasti uništeno 13 ukrajinskih projektila višecevnog raketnog sistema "RM-70 vampir".

Načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da su dve osobe povređene u selu Dubovoje i da im je ukazana lekarska pomoć, prenosi Interfaks.

Oštećeno je 20 privatnih stambenih objekata i jedan poslovni objekat, rekao je Gladkov.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: