Svet 1

22.03.2024.

7:45

Kongres usvojio: Dejtonski sporazum, sankcije... Sad se čekaju Senat i Bajden

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je zakon pod nazivom "Održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije".

Izvor: Beta

Kongres usvojio: Dejtonski sporazum, sankcije... Sad se čekaju Senat i Bajden
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Podeli:

Kako je navedeno, cilj tog zakona je odvraćanje destabilizujućih aktivnosti u BiH, preneo je sinoć Glas Amerike.

Da bi zakon postao važeći, mora da prođe i proceduru u Senatu, a potom mora da ga potpiše i predsednik SAD Džozef Bajden.

"Dejtonski sporazum je simbol američkog liderstva i posvećenosti. Ako pustimo da se to uruši, onda rizikujemo da se nasilje ponovo vrati u Bosnu. Neprijatelji poput Rusije ili Kine pozdravili bi takve potrese i učvrstili snažnije ekonomsko i bezbednosno uporište", saopštila je poslen usvajanja republikanka iz Predstavničkog doma En Vagne.

Republikanka, koja je predložila zakon, izrazila je nadu da će Senat brzo reagovati i dodala da će zakon "uvesti sankcije lošim akterima poput Milorada Dodika u BiH koji nastavljaju svoju agendu secesionizma, korupcije i destabilizacije".

Zakon predviđa i sankcije osobama iz inostranstva koje podrivaju Dejtonski sporazum ili na drugi način ugrožavaju stabilnost BiH.

Sličan zakon, koji je takođe predložila En Vagner, usvojen je u Predstavničkom domu u septembru 2022. godine, tokom mandata prošlog Kongresa, ali ga Senat nije potvrdio.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: