Svet 10

21.03.2024.

21:40

"Ruski pakao" stiže: Putin će sravniti sa zemljom cele gradove?

Novo rusko oružje poremetilo je ravnotežu na linijama fronta u Ukrajini. Ruske snage počele su da koriste moćnu bombu, koja je desetkovala ukrajinsku odbranu, pisao je Si-En-En pre desetak dana.

Izvor: Jutarnji list

"Ruski pakao" stiže: Putin će sravniti sa zemljom cele gradove?
EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

To je modernizovana verzija stare sovjetske bombe FAB-1500, vođene rakete koja može da stvori krater širine 15 metara.

Projektil težak 1,5 tona, od čega je skoro polovina eksplozivna, borbeni avioni lansiraju na udaljenosti od 60 do 70 kilometara, što je van dometa ukrajinske PVO. Ruske snage su ovim bombama gađale termoelektrane, fabrike i nebodere u Donjecku, kao i mesta sa kojih Ukrajinci koordiniraju odbranu, nastavljajući sa taktikom uništavanja teritorije pre vojne okupacije.

FAB-1500 je usmeren ka cilju pomoću sistema za navođenje i elerona. Jedan vojnik ukrajinske 46. brigade, koji se bori u blizini Krasnohorivke u Donjecku, rekao je za Si-En-En da su Rusi prethodno samo na njih gađali artiljerijom. Sada su počeli intenzivnije da koriste vazduhoplovstvo, posebno FAB-1500.

"Ne mogu svi ovo da podnesu"

"Zašto koriste FAB-1500? Zato što je šteta prouzrokovana ovim veoma ozbiljna. Ako preživite, zagarantovane su vam kontuzije", kaže on. Upotreba tako moćne bombe dramatično menja situaciju na bojnom polju.

"Ovo čini veliki pritisak na moral vojnika. Ne mogu svi naši momci to da podnesu. Do sada su manje-više navikli na FAB-500, ali FAB-1500 je pakao", ističe vojnik.

"Upotreba FAB bombi bila je ključni element u ruskoj ofanzivi u regionu Donjecka, posebno u uništavanju ukrajinske odbrane u i oko Avdijevke, koja je pala u februaru. Pre i tokom bitke za Avdejevku, stotine vazdušnih bombi su lansirane u roku od nekoliko dana, od kojih je 250 upotrebljeno za samo 48 sati", rekao je za CNN Jurij Ihnat , portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Kako je danas saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Rusija je započela masovnu proizvodnju eksplozivnih bombi od tri tone koje planira da upotrebi u Ukrajini. Dodaju da je proizvodnja avionskih bombi FAB-3000 počela u februaru.

FAB-3000 je težak 3.000 kg i predstavlja vazdušnu bombu opšte namene koja se koristi za uništavanje utvrđenih vojnih i industrijskih objekata i skloništa.

Ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je kompanije vojno-industrijskog kompleksa u oblasti Nižnjeg Novgoroda i uverio se u proces proizvodnje, prenosi RIA Novosti.

"Dok je Zapad zauzet da kaže Putinu šta neće, Rusija je upravo započela masovnu proizvodnju klizećih bombi od 3.000 kilograma koje mogu da unište bilo koji evropski grad. Zapadni svet jednostavno nema pojma šta se dešava, rekao je "Džej u Kijevu", Amerikanac koji živi u glavnom gradu Ukrajine, na Ksu.

Podsećanja radi, ruski vojni blogeri počeli su da govore o modernizovanoj sovjetskoj bombi FAB-1500 prošlog septembra, kada je modernizovana verzija bila na testiranju tačnosti. Telegram kanal Fighterbomber, blizak ruskoj vojsci, objavio je da je "posle mnogo meseci pokušaja i grešaka" FAB-1500 po prvi put tačno pogodio svoju metu. Kanal Fighterbomber, koji ima skoro pola miliona pretplatnika, objavio je u septembru da je modifikovani FAB-1500 precizan do pet metara. Nekoliko nedelja kasnije, i ukrajinski i ruski izvori izvestili su o upotrebi teških bombi u Hersonu, na jugu Ukrajine, i Harkovu, na severu.

Najmoćnija u porodici "glupih bombi"

FAB-1500 je najmoćnija u porodici "glupih bombi" iz sovjetskog doba koje se sada modernizuju u fabrici u blizini Moskve u jeftino, ali moćno oružje. Najvažnije je da Rusi imaju veliku količinu ovih bombi, kako kaže britanski stručnjak za oružje Džastin Bronk. Transformisanje sovjetske bombe u novu navođenu raketu nije ni jeftino ni brzo, ali ipak košta znatno manje od milion dolara koliko košta jedna raketa, objašnjava portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Sa modernizovanom verzijom FAB-1500, Rusi su dobili moćno oružje kojim mogu da deluju na utvrđene ukrajinske položaje, povećavajući ukrajinske gubitke, ali još uvek nedovoljno da suštinski promene odnose na bojnom polju, tumači američki Si-En-En.

U januaru je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu snimljen kako obilazi veliku vojnu fabriku JSC koja proizvodi taktičke rakete u blizini Moskve. Prema snimku koji je objavilo Ministarstvo odbrane, šefovi jedne vojne fabrike rekli su da su razvili visoko precizno oružje, pretvarajući staru bombu u novu, navođenu raketu. Direktor fabrike je sa ponosom izvestio Šojgu da je produktivnost povećana za 40 odsto jer su prešli na rad u tri smene. Kako modernizovana raketa nije baš precizna, Bronk ističe da se može koristiti samo protiv fiksnih ciljeva, ali na istoku Ukrajine Rusi znaju lokaciju ukrajinskih položaja.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: