Svet 1

20.03.2024.

18:56

Puške u ruke: Rekli su "ne"

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan izjavio je danas da je odgovor Izraela na poslednji predlog te palestinske grupe o prekidu vatre u Gazi bio negativan.

Izvor: Tanjug

Puške u ruke: Rekli su "ne"
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Podeli:

Hamdan je na konferenciji za novinare u Bejrutu rekao da su posrednici u utorak uveče obavestili predstavnike Hamasa da je odgovor Izraela generalno bio negativan.

Prema njegovim rečima, Izrael je, štaviše, povukao ono na šta je prethodno bio pristao u razgovoru sa posrednicima, što bi, kako je ocenio, moglo da dovede pregovore u ćorsokak. Hamdan je poručio da izraelski premijer Benjamin Netanijahu, njegova vlada i oni koji ga podržavaju snose odgovornost za "ometanje napora da se spase sporazum o razmeni talaca".

On je Izraelu uputio upozorenje zbog "zločina u Pojasu Gaze" i dodao Hamas smatra Tel Aviv odgovornim za živote palestinskog naroda. Naglasio je i da svet mora da odgovori na osnovno pitanje - da li je vreme da se Izraelu sudi, prenosi Al Džazira. Hamdan je rekao i da Hamas nastoji da prekine "agresivni rat" protiv palestinskog naroda.

"Pratimo tok pregovora preko posrednika u Egiptu i Kataru i izneli smo sveobuhvatnu viziju koja ostvaruje težnje našeg naroda. Hamas je predstavio svoju viziju u vezi sa razmenom zatvorenika i pokazao pozitivnost i visoku fleksibilnost", naveo je on.

Hamasov predlog uključuje prekid neprijateljstava, povratak raseljenih svojim domovima i povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze. Razgovori o prekidu vatre nastavljeni su ove nedelje u Kataru, ali u dosadašnjim viišenedeljnim pregovorima nije postignut sporazum o prekidu vatre i razmeni zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken će u petak posetiti Izrael, u sklopu šeste misije na Bliskom istoku, od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine. Blinken će u razgovorima u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Tel Avivu pokušati da ispregovara prekid vatre, puštanje talaca, povećanje humanitarne pomoći i plan za budućnost posle konflikta, saopštio je Stejt department.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: