Svet 1

20.03.2024.

18:56

Puške u ruke: Rekli su "ne"

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan izjavio je danas da je odgovor Izraela na poslednji predlog te palestinske grupe o prekidu vatre u Gazi bio negativan.

Izvor: Tanjug

Puške u ruke: Rekli su "ne"
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Podeli:

Hamdan je na konferenciji za novinare u Bejrutu rekao da su posrednici u utorak uveče obavestili predstavnike Hamasa da je odgovor Izraela generalno bio negativan.

Prema njegovim rečima, Izrael je, štaviše, povukao ono na šta je prethodno bio pristao u razgovoru sa posrednicima, što bi, kako je ocenio, moglo da dovede pregovore u ćorsokak. Hamdan je poručio da izraelski premijer Benjamin Netanijahu, njegova vlada i oni koji ga podržavaju snose odgovornost za "ometanje napora da se spase sporazum o razmeni talaca".

On je Izraelu uputio upozorenje zbog "zločina u Pojasu Gaze" i dodao Hamas smatra Tel Aviv odgovornim za živote palestinskog naroda. Naglasio je i da svet mora da odgovori na osnovno pitanje - da li je vreme da se Izraelu sudi, prenosi Al Džazira. Hamdan je rekao i da Hamas nastoji da prekine "agresivni rat" protiv palestinskog naroda.

"Pratimo tok pregovora preko posrednika u Egiptu i Kataru i izneli smo sveobuhvatnu viziju koja ostvaruje težnje našeg naroda. Hamas je predstavio svoju viziju u vezi sa razmenom zatvorenika i pokazao pozitivnost i visoku fleksibilnost", naveo je on.

Hamasov predlog uključuje prekid neprijateljstava, povratak raseljenih svojim domovima i povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze. Razgovori o prekidu vatre nastavljeni su ove nedelje u Kataru, ali u dosadašnjim viišenedeljnim pregovorima nije postignut sporazum o prekidu vatre i razmeni zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken će u petak posetiti Izrael, u sklopu šeste misije na Bliskom istoku, od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine. Blinken će u razgovorima u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Tel Avivu pokušati da ispregovara prekid vatre, puštanje talaca, povećanje humanitarne pomoći i plan za budućnost posle konflikta, saopštio je Stejt department.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: