Svet 0

20.03.2024.

16:01

Blinken će posetiti Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken će u petak posetiti Izrael, u sklopu šeste misije na Bliskom istoku, od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Izvor: Tanjug

Blinken će posetiti Izrael
Tanjug/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Podeli:

Blinken će u razgovorima u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Tel Avivu pokušati da ispregovara prekid vatre, puštanje talaca, povećanje humanitarne pomoći i plan za budućnost posle konflikta, saopštio je Stejt department, prenosi Asošijeted pres.

Blinken je u utorak izjavio da se "suočavamo sa užasavajućom humanitarnom situacijom za decu, žene i muškarce u Gazi" i da je Izrael apsolutno dužan da, dok se brani i sprečava ponavljanje 7. oktobra, brine o zaštiti civila.

Loši odnosi Izraela i SAD eskalirali su kada je lider demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, koji je najviše rangirani Jevrejin među izabranim zvaničnicima u SAD, rekao je da Netanijahuova vlada "više ne odgovara potrebama Izraela" i zatražio da se u Izraelu održe novi izbori.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: