Svet 0

20.03.2024.

14:33

"Stvorili su atmosferu straha..."

Rusija nezakonito konsoliduje svoju kontrolu nad okupiranim delovima Ukrajine stvarajući "atmosferu straha" kroz prakse poput hapšenja, ubistava i mučenja, rekla je šefica misije UN u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

"Stvorili su atmosferu straha..."
EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO

Podeli:

Govoreći pre objavljivanja sveobuhvatnog izveštaja misije UN u Ukrajini, Danijel Bel je istakla da su navodne povrede ljudskih prava na spornim teritorijama korišćene kako bi se lokalno stanovništvo dovoljno zastrašilo kako bi počelo da sarađuje s ruskim zvaničnicima.

"Ove kombinovane akcije cenzure, nadzora, političkog ugnjetavanja, represije slobode govora i ograničenja kretanja su stvorile klimu straha u kojoj je Ruska Federacija mogla sistematski da demontira ukrajinske sisteme vlade i administracije“, rekla je ona u intervjuu.

Posmatrači UN-a nisu imali pristup okupiranoj teritoriji, ali su svoje nalaze zasnivali na više od 2.300 intervjua sa osobama koje su živele na okupiranim teritorijama, otišle odatle ili se nalaze u oblastima pod kontrolom Kijeva.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu pratite u našem Blogu UŽIVO.

Danijel Bel je istakla da je postojala početna faza kršenja prava, uključujući ubistva, mučenje i nasumična pritvaranja onih za koje se smatra da su povezani sa ukrajinskim snagama bezbednosti ili za one za koji podržavaju Ukrajinu, prenosi Rojters.

Ona tvrdi da su nakon toga usledile kampanje protiv slobode kretanja, okupljanja i izražavanja i rusko zauzimanje glavnih ukrajinskih državnih institucija, za šta je Danijel Bel rekla da nije u skladu s međunarodnim pravom.

Dodaje da su zbog toga škole bile prinuđene da pređu na nastavni plan i program na ruskom jeziku, dok je pravosudni sistem  zatvarao ljude u ruskim zatvorima.

Državni službenici su bili primorani da se povinuju ovim novim sistemima, rekla je ona i navela primer Zaporoške nuklearne elektrane, gde su, kako tvrdi Danijel Bel, zaposleni bili primorani da nastave da rade, čak iako nisu hteli.

Kada su pružali otpor, suočavali su se sa pretnjama, zastrašivanjem, uznemiravanjem, pretnjama njihovim porodicama, a neki su se i suočili sa nasumičnim hapšenjima, pritvaranjima, mučenjem, a u nekim slučajevima, smrću, napominje Danijel Bel.

Ona je naglasila da je Rusija vršila pritisak na lokalno stanovništvo da aplicira za ruski pasoš, kako bi mogli da koriste usluge kao što su zdravstvena zaštita, socijalno osiguranje ili iznajmljeni stambeni prostor.

Stanovnici u okupiranim oblastima su podsticani da špijuniraju jedni druge, a za to su kreirani onlajn-servisi, napominje zvaničnica UN.

Takođe je rekla da je Rusija nastojala da prekine veze između Ukrajinaca u okupiranim oblastima i onih na teritorijama pod kontrolom Kijeva, navodi Rojters.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

19 h

Podeli: