Svet 0

19.03.2024.

10:21

Ekstremno: Preti im masovna smrt

Ekstremna nestašica hrane u pojasu Gaze je premašila nivoe gladi, a masovna smrt je sada neizbežna bez prekida vatre i velikih zaliha hrane u oblastima odsečenim borbama, navodi Global Hunger Monitor.

Izvor: Klix.ba

Ekstremno: Preti im masovna smrt
EPA/MOHAMMED SABER

Podeli:

Integrisana klasifikacija faza bezbednosti hrane (IPC), na koju se agencije UN oslanjaju za procene, kaže da 70 odsto ljudi u delovima severne Gaze pati od ozbiljne nesigurnosti hrane, što je više od tri puta više od praga od 20 odsto koji treba uzeti u obzir da bi se proglasiti opštu glad.

IPC je saopštio da nema dovoljno podataka o stopi smrtnosti, ali je procenio da će stanovnici uskoro umreti od gladi, definisano kao dve osobe od svakih 10.000 dnevno koje umiru od gladi ili neuhranjenosti i bolesti.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je do sada od neuhranjenosti umrlo 27 dece i troje odraslih.

"Akcije potrebne za sprečavanje gladi zahtevaju hitnu političku odluku o prekidu vatre, zajedno sa značajnim i trenutnim povećanjem humanitarnog i komercijalnog pristupa celokupnom stanovništvu Gaze“, navodi se u saopštenju.

Sve u svemu, 1,1 milion stanovnika Gaze, otprilike polovina stanovništva, iskusilo je "katastrofalnu" nestašicu hrane, a oko 300.000 u oblastima sada se suočava sa mogućnošću smrtnosti od gladi.

Perspektiva gladi koju je stvorio čovek u Gazi donela je najoštrije kritike Izraela od njegovih zapadnih saveznika otkako je započeo napad na Gazu.

"Nismo više na ivici gladi u Gazi. Mi smo u stanju gladi. Glad se koristi kao oružje rata. Izrael izaziva glad", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel na konferenciji u Briselu pomoć Gazi.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je odgovorio da Borel treba da „prestane da napada Izrael i prizna naše pravo na samoodbranu od zločina Hamasa”.

Izrael je dozvolio "ogromnu humanitarnu pomoć u Gazi kopnom, vazduhom i morem za svakoga ko želi da pomogne“, rekao je Kac na Ks, a pomoć su "nasilno opstruirali" militanti Hamasa uz "saradnju" agencije UN za pomoć UNRVA .

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao je izveštaj IPC "strašnom optužnicom" i rekao da Izrael mora da dozvoli pun i neometan pristup svim delovima Gaze.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da će pažljivo razmotriti izveštaj „Jasno je da je status kvo neodrživ. Potrebna nam je hitna akcija da bismo izbegli umiranje od gladi“.

Izrael, koji je prvobitno dozvolio pomoć u Gazi preko samo dva kontrolna punkta na južnoj ivici enklave, kaže da otvara više kopnenih ruta, kao i da dozvoljava morske pošiljke i ispuštanje aviona. Čamac prve pomoći stigao je prošle nedelje.

Agencije za pomoć kažu da i dalje ne mogu dobiti dovoljno zaliha ili ih bezbedno distribuirati, posebno na severu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: