Svet 0

17.03.2024.

8:33

Preti potpuna katastrofa: "Mnogo više smrti i patnje"

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izrazio je zabrinutost zbog plana izraelske vojske da izvrši kopnenu invaziju na pogranični grad Rafa u Pojasu Gaze.

Izvor: Tanjug

Preti potpuna katastrofa: "Mnogo više smrti i patnje"
Profimedia

Podeli:

''Dalja eskalacija nasilja u ovoj gusto naseljenoj oblasti dovela bi do mnogo više smrti i patnje, posebno sa već preplavljenim zdravstvenim ustanovama'', napisao je on na svom nalogu na mreži Iks.

Gebrejesus je istakao da više od milion Palestinaca u Rafi, od kojih su mnogi prisilno raseljeni zbog izraelskih napada, nemaju potpuno funkcionalne i bezbedne zdravstvene ustanove i mnogi su bolesni ili previše gladni da bi se ponovo preselili.

''Ne sme se dozvoliti da se ova humanitarna katastrofa pogorša'', rekao je on. Stanovnici Rafe strepe da Izrael pojačava pritisak na poslednje područje Pojasa Gaze na koje još uvek nije izvršena invazija. Ministarstvo zdravlja Pojasa Gaze ranije je saopštilo da su od 7. oktobra u izraelskoj vojnoj ofanzivi život izgubila najmanje 31.272 Palestinca, a 73.024 povređena.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: