Svet 35

15.03.2024.

19:27

"13 za 13 dana"; Ukrajinci provociraju: Ovo je najgore zanimanje u Rusiji

Ukrajinske protivvazdušne snage su posebno na meti imale ruske borbene bombardere suhoj Su-34. Oni tvrde da su samo u februaru oborili 13 ruskih aviona, uključujući deset Su-34.

Izvor: nationalinterest.org

"13 za 13 dana"; Ukrajinci provociraju: Ovo je najgore zanimanje u Rusiji
Profimedia

Podeli:

Nesposobnost Rusije da obezbedi vazdušnu nadmoć nad Ukrajinom znatno je ometala njene vojne operacije, a vazdušni prostor je i dalje bio osporen.

Gubici koje su Ukrajinci naneli su značajni za Rusiju, pošto Su-34 igra ključnu ulogu u podršci kopnenim operacijama, posebno tokom zimske ofanzive Moskve.

Sposobnost mlaznjaka da isporuči precizne udare sa udaljenosti bila je ključna.

Međutim, održavanje takvih gubitaka, posebno modela tako svestranog i ključnog kao što je Su-34, predstavlja značajan izazov za Rusiju.

Neuspeh Rusije da obezbedi vazdušni prostor iznad Ukrajine bio je rani neuspeh koji nastavlja da ometa Putinove napore za invaziju. Pošto je vazdušni prostor oko sukoba i dalje sporan, ruske trupe i oprema nisu mogli da se kreću tako slobodno, dok su se istovremeno ruski avioni borili da prežive.

Najvažnije, lovac-bombarder Suhoj Su-34 pokazao se nepodobnim za sukob. Samo u februaru, ukrajinske protivvazdušne posade tvrde da su za samo 13 dana oborile 13 ruskih aviona – od kojih deset Su-34.

Ukrajinci su se pohvalili na društvenoj mreži Iks svojim protivvazdušnim uspesima:

"Izgleda da je biti pilot ruskog vojnog aviona najgori posao na svetu. Februar je najkraći mesec u godini, ali naši branioci neba postigli su najveće rezultate u obaranju ruskih aviona od oktobra 2022."

Prema Kijevu, broj obaranja u februaru uključivao je deset Su-34, dva lovca Su-35 i jedan avion za radarsku detekciju i kontrolu velikog dometa A-50.

Kijev je možda "naduvao" broj pogodaka radi propagande. Ali neutralni izveštaji pokazuju da Rusija gubi avione neodrživom brzinom. Veliki gubici Su-34 su posebno zabrinjavajući za Putina, s obzirom na svestranost i značaj aviona za zimsku ofanzivu.

"Ruski Su-34 su igrali ključnu ulogu u podršci zimskoj ofanzivi Moskve na istočnom frontu", piše Njuzvik.

"Vazdušno bačene klizne bombe KAB su zaslužne za uspeh Rusije u malom gradu Avdejevki i oko njega. Pošto Ukrajini nedostaju protivvazdušne odbrambene sposobnosti da spreči ruske letove, Su-34 mogu da ispuste svoje oružje sa udaljenosti do 25 milja, nudeći zavidnu prednost. Shodno tome, Su-34 je od vitalnog značaja za Putinove ciljeve – što čini velike gubitke posebno štetnim za ruske ciljeve. Da bi izbegla tekuće gubitke, Rusija će morati da izvrši promene. Najhitnije, Rusija će morati da gađa sisteme koji doprinose gubicima Su-34, poput radara i raketa zemlja-vazduh", analizira Njuzvik.

Naravno, lakše je reći nego učiniti – posebno kada navedeni sistemi mogu da uzvrate udarac.

Druga opcija bi bila da Rusi povećaju tempo proizvodnje svojih Su-34. Ali ruska vojna proizvodnja nije tako efikasna ili robusna kao kod Sjedinjenih Država. Lakše je reći nego uraditi.

"Rusko vazduhoplovstvo nabavilo je ukupno 140 lovaca-bombardera Su-34", objavio je Njuzvik.

I od petka Ukrajina tvrdi da ih je oborila 35. Orik, program za praćenje obaveštajnih podataka otvorenog koda, sugeriše da je Ukrajina oborila samo 25 Su-34 – ali to je i dalje veliki procenat ukupne zalihe Su-34.

Bez obzira na to, Rusija ima otprilike stotinu Su-34. Mogu li svi da lete? Verovatno ne mogu.

Mnogi od preostalih stotinu Su-34 su možda van upotrebe, pate od zaostalih problema sa održavanjem – verovatan scenario s obzirom na prirodu rusko-ukrajinskog rata.

Slično, Rusi možda imaju mlaznjake za letenje, ali ne i pilote koji bi upravljali mlaznjacima.

"Uticaj gubitka 13 aviona za skoro isto toliko dana, a možda i nekih od njihovih visoko obučenih pilota, nije zanemarljiv za rusku vojsku", piše Institut za proučavanje rata.
 

Podeli:

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: