Svet 7

15.03.2024.

23:09

Rat – dan 751: Bukti – udar za udarom; Zaustavljeni "vampiri"; Zelenski preti VIDEO

Rat u Ukrajini – 751. dan. Ukrajinska vojska pucala je na kritični infrastrukturni objekat u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, a bačena je i eksplozivna naprava, objavila je služba za informisanje elektrane.

Izvor: B92.net

Rat – dan 751: Bukti – udar za udarom; Zaustavljeni "vampiri"; Zelenski preti VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da "Zapad efektivno vodi rat protiv Rusije u Ukrajini".

Završeno

23:08

Opet zavijaju sirene širom Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Černigovskoj, Sumskoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

21:16

Zelenski zapretio: Rusija će dobiti "pravičan odgovor"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da će Rusija dobiti "pravičan odgovor" kijevskih snaga za dvostruki udar balističkih projektila u crnomorskom lučkom gradu Odesi, u kojem je poginulo najmanje 20 osoba.

"Naše odbrambene snage će svakako učiniti sve da osiguraju da ruske ubice osete naš pravičan odgovor", saopštio je Zelenski u večerašnjem obraćanju na platformi Telegram.

20:56

Rusi izveli raketni napad

Rusi izveli raketni napad na civilnu infrastrukturu grada Konotop u Sumskoj oblasti, preneli su ukrajinski mediji.

19:51

Savet Evrope osudio rusko granatiranje Odese

Generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović-Burić osudila je danas ruski raketni napad na Odesu.

"Snažno osuđujem ruski raketni napad na Odesu usmeren na civilnu infrastrukturu. Ovi napadi moraju da prestanu", navela je ona na platformi X (Tviter).

U ruskom raketnom napadu na Odesu u popodnevnim satima poginulo je 20, a povređeno je najmanje 75 osoba.

19:46

"Vampiri" zaustavljeni

Sistemi protivvazduhoplovne odbrane Rusije uništile su iznad Belgorodske oblasti još pet projektila ispaljenih iz višecevnog sistema RM-70 "vampir" češke proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

17:38

Ukrajinski dron napao centar Gorlovke

Ukrajinska vojska je u popodnevnim satima napala centar Gorlovke u Donjeckoj Narodnoj Republici, upotrebivši bespilotnu letelicu, saopštila je lokalna administracija.

17:04

Šolc i Makron obećali Ukrajini vojnu pomoć

Zemlje koje podržavaju Ukrajinu napraviće koaliciju kojom će se obezbediti dalekometna artiljerija Kijevu u odbranu od ruskog napada i iskoristi novac od zaplenjene ruske imovine da se Ukrajini kupi oružje, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

"Jasno je da podržavamo Ukrajinu i takođe je jasno da mi nismo u ratu sa Ukrajinom. Naš zajednički cilj je da obezbedimo da Ukrajina može efikasno da se brani od ruske invazije. Naša podrška neće oslabiti", rekao je Šolc u Berlinu na sastanku takozvanog Vajmarskog trougla, na kojem su učestvovali lideri Nemačke, Poljske i Francuske, preneo je Rojters.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će Pariz i saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko god to bude potrebno.

"Bezbednost Evrope je na kocki", poručio je Makron.

Poljsku na sastanku predstavlja premijer Donald Tusk.

16:08

Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj i Kirovgradskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

16:06

Šef italijanske diplomatije: Slanje vojnika NATO-a u Ukrajinu nedopustivo

Slanje vojnika NATO-a u Ukrajinu moglo bi da dovede do trećeg svetskog rata, o tome nema dogovora (među članicama Alijanse), izjavio je šef italijanske diplomatije Antonio Tajani.

"Smatram da NATO ne sme da uđe u Ukrajinu. To bi bila greška, mi moramo pomoći Ukrajini da se zaštiti, ali ulazak u rat s Rusijom bi značio rizik od trećeg svetskog rata", ocenio je Tajani.

On je ponovio da Italija ne namerava stupa u oružani sukob s Rusijom. 

"Još se nadam da nijedna zemlja o tome ne razmišlja. O tome nema nikakvog dogovora ili ideje", rekao je ministar na javnom okupljanju u Veroni.

15:07

Mos: Rusija u Ukrajini počinila ratne zločine

Istražna komisija na visokom nivou (COI) o stanju prava u Ukrajini od ruske invazije objavila je da Moskva još čini ratne zločine i ozbiljna kršenja prava, uključujući "sistematsko" mučenje i silovanje.

"Dokazi pokazuju da su ruske vlasti počinile kršenje međunarodnih ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava i odgovarajuće ratne zločine", rekao je novinarima šef COI Erik Mos (Mose).

14:53

Više eksplozija u Belgorodu

14:05

Novi napad nedaleko od Kijeva, ima poginulih

Dve osobe su poginule u napadu ruske bespilotne letelice tokom protekle noći u ukrajinskom regionu Vinica, nekoliko stotina kilometara zapadno od Kijeva, saopštile su ukrajinske vlasti.

"Ruske snage su dronovima napale region Vinice, ima mrtvih i ranjenih osoba", saopštila je policija na Telegramu i dodala da su dve osobe, muškarac i žena, umrli u bolnici.

Drugi detalji za sada nisu saopšteni.

13:49

Peskov: Ukrajinci hoće da nas destabilizuju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je Ukrajina intenzivirala napade na ruske regione kako bi pokušala da destabilizuje situaciju tokom predsedničkih izbora u Rusiji.


"To je očigledna činjenica da ukrajinski napadi imaju nešto sa pokušajima da se baci senka na izbore ili da se destabilizuje situacija", rekao je portparol Kremlja, preneo je TAŠ.

13:16

Gori

13:10

Najmanje 8 osoba poginulo, 20 ranjeno u ruskom raketnom napadu na Odesu

Najmanje osam osoba je poginulo, a 20 je povređeno u današnjem ruskom raketnom napadu na Odesu, izjavio je načelnik regiona Oleg Kiper i predstavnici hitnih službi.

12:19

Rusi: Morali smo da bombardujemo

Ruska vojska saopštila da je od 12. marta odbila nekoliko upada boraca iz Ukrajine, a ti napadi se dešavaju povodom predsedničkih izbora u Rusiji.

Ukrajinske vlasti su obećale da će sukob prebaciti na rusku teritoriju, kao odgovor na Rusiju koja bombarduje ukrajinske gradove i započela invaziju pre više od dve godine.

"Od 12. do 14. marta, snage su osujetile sve pokušaje ukrajinskih aktivista da prodru na teritoriju Belgorodske i Kurske oblasti u Rusiji. Napadi jedinica Oružanih snaga Ukrajine su odbijeni", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Za te kopnene napade, praćene napadima bespilotnih letelica, odgovornost je preuzelo nekoliko jedinica sa sedištem u Ukrajini koji kažu da se sastoje od Rusa protivnika Kremlja, odlučnih da sruše režim Vladimira Putina.

Prema podacima Ministarstva odbrane, najnoviji napad dogodio se u četvrtak oko 16.30 po lokalnom vremenu.

Ruska vojska je navela da je morala da pribegne artiljerijskom i vazdušnom bombardovanju kako bi odbila napadače koji su istakli da pojačavaju napade zbog predsedničkih izbora u Rusiji.

Ti izbori su počeli danas i traju do nedelje. ;Na tim izborima se očekuje ponovna pobeda Putina pošto nijedan kandidat opozicije nije mogao da učestvuje.

11:04

Ukrinform: Ukrajinski dronovi gađali naftnu rafineriju u Kaluškoj oblasti

Tri drona pogodila su rafineriju za preradu nafte petrohemijskog kombinata "Prvi zavod“ u selu Polotnjanij zavod u Dzeržinskom okrugu.

Usled napada došlo je do požara u kojem je oštećena oprema.

Povređenih nije bilo.

Prethodno je ruska strana saopštila da su četiri drona oborena, da bi se kasnije, kako prenosi ukrajinska agencija, ispostavilo da je oboren samo jedan, dok su preostala tri uspela da pogode cilj.

10:20

Sirski: Visok nivo pripremljenosti ruske vojske


Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je da je posetio avdejevski pravac i požalio se na visok nivo opremljenosti ruske vojske i aktivan rad avijacije.

On je u saopštenju na Telegram kanalu dodao da su na avdejevskom pravcu koncentrisani glavni napori ruskih snaga. Prema njegovim rečima, ofanzivna dejstva ruske vojske podržana su intenzivnom artiljerijskom vatrom i aktivnom primenom FPV dronova, kao i dronova sa sistemima ispaljivanja municije.

Takođe, periodične udare nanosi i avijacija sa udaljenosti do 50 kilometara, a artiljerijski položaji i borbeni redovi ofanzivnih ruskih snaga podržani su sredstvima za elektronsko ratovanje.
 

08:58

Rusi presreli dve bespilotne letelice

Ruske snage protivvazdušne odbrane presrele su noćas dve ukrajinske bespilotne letelice u centralnoj Lipeckoj oblasti, rekao je guverner Igor Artamonov.

On je saopštio na Telegramu da nije bilo žrtava niti štete u napadu, a da hitne službe rade na licu mesta. Ruske snage PVO uništile su i sedam raketa Vampir iznad ruskog graničnog regiona Belgoroda, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi TASS.

Troje dece ubijeno je u ukrajinskom granatiranju stambene zgrade u Donjecku na istoku Ukrajine, tvrde proruske vlasti, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da potvrdi tu tvrdnju.

08:50

Snimak iz Belgoroda

07:32

Moskva: Oboreno sedam projektila "Vampir" u Belgorodskoj oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su sedam projektila "Vampir", koje je Ukrajina lansirala na Belgorodsku oblast u Rusiji, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

07:32

Sve više mrtvih

07:31

Gradonačelnik Donjecka: Troje dece poginulo u granatiranju stambene zgrade

U ukrajinskom granatiranju stambene zgrade u Donjecku tokom noći poginulo je troje dece, kaže gradonačelnik tog grada koji je pod kontrolom ruskih vlasti.

Rojters navodi da te tvrdnje nije mogao da potvrdi.

  • Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Podeli: