Svet 23

14.03.2024.

11:32

Rusija zapretila, Švedska digla avione

Nakon što je u ponedeljak zastava Švedske podignuta ispred sedišta NATO-a u znak njenog pristupanja savezu, njeni borbeni avioni su podignuti kao deo sistema za brzo reagovanje iznad Baltičkog mora.

Izvor: Index.hr

Rusija zapretila, Švedska digla avione
Profimedia

Podeli:

Kako prenosi Kijev independent, saveznički radari su u ponedeljak ujutro otkrili neidentifikovanu i neprijavljenu letelicu iznad Baltičkog mora koja je putovala iz Kalinjingrada ka Rusiji.

Kontrolori NATO-ovog Centra za kombinovane vazdušne operacije (CAOC) u Uedemu u Nemačkoj, koordinirali su lansiranje švedskih višenamenskih borbenih aviona JAS-39 gripen, kao i belgijskih borbenih aviona F-16AM iz vazdušne baze Šjauljaj u Litvaniji.

NATO avioni su vizuelno identifikovali nepoznatu letelicu kao ruski vojno-transportni avion tupoljev Tu-134. Kasnije tog dana NATO-ov CAOC je upozorio nemačku bazu za brzo reagovanje u Lielvardeu u Letoniji nakon što je još jedan avion primećen iznad Baltika. Nemačka je podigla jurofajtere, a Švedska je ponovo poslala svoje JAS-39 gripene kao podršku.

Tokom tog incidenta, ruski avion je identifikovan kao transportni avion An-26 ruskog vazduhoplovstva.

To su bile prve misije švedskog vazduhoplovstva, samo nekoliko dana nakon što je nacija postala članica NATO-a. Saveznička vazdušna komanda NATO-a opisala je misiju kao "impresivnu demonstraciju duboke integracije koju je švedsko vazduhoplovstvo postiglo sa NATO snagama i bliske interoperabilnosti u podršci očuvanju NATO-a iznad Baltičkog mora".
 

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: