Svet 2

13.03.2024.

8:18

Rusi udaraju sa svih strana, napreduju; Evo šta je otkriveno... FOTO

Rusija pojačava svoje napade na selo Novomihajlovka u Donjecku dok joj se ukrajinske snage suočavaju i blokiraju joj put dalje na zapad, piše Njuzvik.

Izvor: Jutarnji list

Rusi udaraju sa svih strana, napreduju; Evo šta je otkriveno... FOTO
Shutterstock/K. Brambergs

Podeli:

Ruske snage su u ponedeljak bile "nešto aktivnije" oko naselja Novomihajlovka, južno od sela Marinka pod ruskom kontrolom, rekao je kapetan Dmitro Lihovji, portparol ukrajinske jedinice Tavrija raspoređene u istočnoj Ukrajini.

Dodao je i da su Rusi pojačali aktivnosti i jugozapadno od tog područja.

Borbe su veoma intenzivne i teške oko Novomihajlovke, izjavio je u ponedeljak Jaroslav Čepurni, portparol ukrajinske 79. odvojene desantno-jurišne brigade. Rusija napada ukrajinske položaje i pešadijom i oklopnim vozilima, dodao je on.

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak rano ujutru da su njene snage odbile ruske napade na Novomihajlovku, kao i na obližnja naselja Krasnohorivka i Georgijevka, severno i zapadno od Marinke. Ukrajina je u proteklom danu zabeležila 25 ruskih napada na ovom delu linije fronta.

"Neprijateljske snage nastavljaju da vrše pritisak na sela Novomihajlivka i Georgijevka i blizu grada Krasnohorivka", rekao je Lihovji.

Rusi napreduju

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je odbilo napad 79. jurišne brigade oko Novomihajlovke. Ukrajinske snage duž ove linije fronta izgubile su do 180 u samo jednom danu, saopštila je Moskva.

Ukrajina je ranije ovog meseca saopštila da Rusija koncentriše resurse oko Novomihajlovke.

Snimci snimljeni ranije ovog meseca sugerišu da su ruske snage napredovale u Novomihajlovki, saopštio je američki istraživački centar Institut za proučavanje rata (ISW).

Rusi napreduju
Već mesecima Rusija svom snagom napada ukrajinske branioce u blizini Donjecka, regionalne prestonice pod kontrolom Moskve. Sredinom februara, ukrajinske snage su se povukle iz strateškog naselja Avdijevka, a ruske snage su polako nastavile da napreduju na zapad u nedeljama koje su usledile.

Rusija takođe konstantno napada oblast jugozapadno od grada Donjecka i u decembru 2023. preuzela je kontrolu nad selom Marinka.

Na severoistoku, Moskva je takođe pokrenula ono što je istraživački centar ISW nazvao "kohezivnom višeosovinskom ofanzivnom operacijom" u blizini gradova Svatov, Kremin i Kupjansk, inače ključnog železničkog čvorišta.

Rusija "ima izvesne uspehe" na ovom delu fronta, izjavio je krajem februara komandant 13. brigade Nacionalne garde Ukrajine.

Ruske snage su napredovale jugozapadno od uništenog naselja Vuhledar, jugozapadno od Novomihajlovke, procenio je u nedelju ISW.

Pročitajte još:

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

13 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: