Svet 9

12.03.2024.

7:29

Zelenski "poludeo"?

Kijevu nije potrebno prisustvo francuskog vojnog osoblja, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Izvor: Tanjug

Zelenski "poludeo"?
Profimedia

Podeli:

Zelenski je u intervjuu za francusku televiziju BFM rekao da sve dok Ukrajina izdržava, francuska vojska može ostati na francuskoj teritoriji.

"Vaša deca neće ginuti u Ukrajini. Ako Rusija dođe u sukob sa nekom NATO zemljom, vaša deca mogu biti poslata u neku od zemalja NATO-a, ali to će već biti drugačija situacija", dodao je predsednik Ukrajine.

Zelenski je, međutim, rekao da, iako Ukrajina nije deo Severnoatlantske alijanse, on "ne vidi ništa loše" u slanju stranog vojnog i tehničkog osoblja da bi se obučavali pripadnici Oružanih snaga Ukrajine i popravljalo ukrajinsko naoružanje.

Zelenski je ponovio da se Ukrajina suočava sa poteškoćama zbog nedostatka artiljerijskih granata, vazdušne blokade, ruskih raketa dugog dometa i velikog broja ruskih dronova.

Francuski predsednik Emanuel Makron krajem februara je izjavio da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ratu sa Ukrajinom".

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali, kako je rekao, još nije postignut konsenzus o tom pitanju.

Zvaničnici mnogih evropskih zemalja su, nakon ove izjave Makrona, rekli  da nema govora o prebacivanju vojnog osoblja u Ukrajinu.

Nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus su naglasili da Nemačka neće slati svoje trupe u Ukrajinu, a Šolc je dodatno pojasnio da zemlje NATO u celini to neće učiniti.

Komentarišući izjavu francuskog predsednika, zvanična Moskva je upozorila da bi takav razvoj događaja neminovno doveo do direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a.
  
   

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: