Svet 8

10.07.2024.

12:26

Kako je uprskala?

Pre manje od nedelju dana krajnje desničarska partija Marin le Pen bila je spremna da preuzme vlast u Francuskoj prvi put u istoriji moderne republike.

Izvor: b92.net/Politiko

Kako je uprskala?
Profimedia

Podeli:

U nedelju uveče Le Penova se okupila s pristalicama svog Nacionalnog okupljanja  (RN) na sjajnom prijemu u blizini cvetnog parka u Parizu, na istoku prestonice. Šampanjac je tekao dok su čekali da nazdrave rezultatima u poslednjem krugu glasanja na parlamentarnim izborima, piše Politiko.

Tada je njen svet počeo da se raspada.

Kada su objavljeni rezultati, pretrpeli su zapanjujući preokret, završivši na trećem mestu iza levičarskog saveza, pa čak i iza koalicije na čelu s nepopularnim predsednikom Emanuelom Makronom.

Nacionalno okupljanje neće doći na vlast, njen lider Džordan Bardela neće biti premijer, a stranka možda neće ni završiti kao glavna opozicija u parlamentu.

Za kraj, u utorak ju je pogodila istraga o korupciji zbog navoda u vezi s njenom predsedničkom kampanjom pre dve godine.

Dakle, šta je pošlo po zlu za lice evropske krajnje desnice?

Bardeline greške 

Govoreći nakon poraza, 28-godišnji Bardela proveo je ceo dan izvinjavajući se za prvi veliki poraz u svojoj političkoj karijeri.

"Uvek grešimo, ja sam pravio greške i preuzimam svoj deo odgovornosti za rezultate", rekao je on na francuskoj televiziji u ponedeljak.

Kad su namirisali krv, neki seniori iz ​​stranke okrenuli su se protiv novog rukovodstva pod Bardelom. Bruno Bilde, bliski saradnik Marin le Pen koji se posvađao s mlađim čovekom, osudio je vođenje kampanje.

Stranka "treba da malo preispita svoju dušu", rekao je Bilde.

On je opisao "strukturalne uzroke" koji su ometali kampanju krajnje desnice u drugom krugu. Luis Aliot, gradonačelnik Perpinjana koji nije uspeo protiv Bardele u trci za vođstvo 2022. godine, osudio je proces selekcije u stranci. 

Godine 2017, nakon neodoljivog učinka Le Penove u drugom krugu predsedničkih izbora i neuspešne debate protiv Makrona, Florijan Filipot, tadašnji drugi čovek stranke, gurnut je na stranu, što ga je na kraju dovelo do toga da napusti stranku. 

I ovoga puta glave počinju da se kotrljaju, dodaje "Politiko".

U ponedeljak uveče nedavno izabrani poslanik Žil Penel dao je ostavku na funkciju generalnog direktora Nacionalnog okupljanja. Penel je bio zadužen za nacrt za osvajanje moći, nazvan "Matinjonov plan". Trebalo je da bude toliko otporan na kvar da je morao samo da "pritisne dugme" da bi ga pokrenuo. 

Centralni deo "Matinjonovog plana" bio je odabir kandidata koji bi mogli biti raspoređeni u trenutku. Ali tu je sve krenulo naopako. Ispostavilo se da su mnogi kandidati nepodobni, bilo zato što su bili neprofesionalni ili su, u nekim slučajevima, davali rasističke ili ksenofobične primedbe.

Francuski zakonodavni izbori uključuju 577 trka, što znači da stranke često biraju lokalne aktiviste s malo iskustva da ih predstavljaju, posebno u okruzima u kojima imaju male šanse da pobede.

Francuski medij "Medijapart" naveo je 106 kandidata za Nacionalno okupljanje koji su prethodno dali "izjave mržnje ili zavere". Neki od najstrašnijih slučajeva, uključujući jednog kandidata koji je bio slikan kako nosi nacističke simbole, doveli su do toga da stranka zvanično povuče svoju podršku iz svojih kampanja.

Viralni snimci uključuju jednu kandidatkinju koja je nespretno tvrdila da se ne može optužiti za rasizam jer je imala "Jevreja kao oftalmologa" i "muslimana kao zubara". Drugi su viđeni u panici ili nesposobnosti da artikulišu argument u debatama koje su organizovale lokalne televizijske stanice.

Dve mane: Mržnja i nesposobnost

Ovi video-snimci su poslužili kao podsetnik na dve mane koje su se godinama kombinovale kako bi odvraćale birače od prepuštanja vlasti francuskoj krajnjoj desnici: mržnja i nesposobnost.

Kampanja Nacionalnog okupljanja bi možda preživela takve propuste da nije bilo usklađene kampanje protivnika Le Penove.

Lideri na levoj strani i u Makronovom taboru pozvali su svoje kandidate da taktički kombinuju snage u pokušaju da zadrže Le Penovu i Bardela dalje od vlasti. Stotine levičarskih i centrističkih kandidata povukli su se sa izbora kako bi ujedinili glasove protiv Le Penove. To se pokazalo fatalnim za šanse krajnje desnice. Sada se mora pregrupisati, uoči kampanje za predsednika 2027.

"Džordan Bardela će objaviti opštu reorganizaciju stranke", rekao je za Mond poslanik Nacionalnohg okupljanja Filip Olivije.

"To bi se dogodilo, bez obzira na sve. Ali biće perifernih promena kako bi se promenilo ono što je pošlo naopako", dodao je on. 

Nacionalno okupljanje je već počelo da izlaže tačke za razgovor s ciljem da se umanji značaj nedeljnog razočaranja. Iako je izgubila većinu u drugom krugu, stranka je dobila najviše glasova širom zemlje, tvrde lideri stranke, i povećala svoj udeo u skupštini za više od 50.

Trijumf Nacionalnog okupljanja nije otkazan već je jednostavno "odložen", rekla je Marin le Pen u nedelju reagujući na rezultate. Ona je za poraz stranke okrivila "neprirodan savez" između levice i Makronovog tabora.

Problemi krajnje desničarske stranke bi se ipak mogli preliti na novo zakonodavno telo. Marin le Pen, kao vođa grupe, moraće da odluči kako da tretira kontroverzne kandidate koji su ipak uspeli da budu izabrani. 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: