Svet 0

22.06.2024.

11:14

Opasno, da opasnije ne može: Za dlaku je izbegnuta havarija – tri američka drona VS ruski Su-35

Za dlaku je izbegnut sudar u vazduhu između tri američka drona MQ-9 Reaper i ruskog Su-35 Flanker-E iznad sirijske provincije Homs.

Izvor: bulgarianmilitary

Opasno, da opasnije ne može: Za dlaku je izbegnuta havarija – tri američka drona VS ruski Su-35
Profimedia

Podeli:

Ovu informaciju je prenela ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na izjave general-majora Jurija Popova iz ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS ili RuAF).

Prema rečima Popova, opasna situacija u kojoj je umalo došlo do sudara dogodila se 21. juna između 12.33 i 12.46 časova iznad sela Es-Sukhna u Homsu, na visinama od 7.000 do 8.000 metara.

Tri modularne izviđačko-udarne bespilotne letelice MQ-9 Reaper iz koalicije predvođene SAD opasno su se približile ruskom Su-35.

Popov je napomenuo da je let ruskog Su-35 odobrila sirijska vlada. On je pohvalio ruskog pilota, koji nije imenovan, jer je postupio profesionalno i preduzeo hitne mere izbegavanja sudara.

Pored toga, Popov je napomenuo da je tokom istog dana u zoni Al-Tanfa bilo 12 prekršaja od strane dva para lovaca F-15, para tajfuna i tri para jurišnih aviona A-10.

Podsećamo, incidentkoji uključuje dron i borbeni avion dogodio se između Rusije i Sjedinjenih Država prošle godine.

Naime, 14. marta su se pojavili izveštaji da se dron MQ-9 Reaper američkog vazduhoplovstva srušio u Crno more.

Ubrzo je usledila potvrda Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske komande da je umešan ruski borbeni avion Su-27, a akcije iz aviona su dovele do obaranja američkog drona.

U početku su bile široko rasprostranjene teorije o fizičkom obračunu.

Međutim, Pentagon je kasnije objavio snimak na kojem se vidi kako Su-27 prosipa gorivo na MQ-9 Reaper i izbliza manevriše u blizini drona.

Ovo je dovelo do toga da je operater drona izgubio kontrolu nad letelicom, što je rezultiralo padom drona u more.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: