Svet 0

21.06.2024.

16:37

Haos u Slovačkoj: Vlada optužena za izdaju

Vlada Slovačke optužila je prethodnu vladu za izdaju i zloupotrebu javnog položaja zbog vojne pomoći Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Haos u Slovačkoj: Vlada optužena za izdaju
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Ministarstvo odbrane podnelo je krivičnu prijavu protiv prethodne vlade, konkretno protiv bivšeg ministra odbrane Jaroslava Nađa, uz obrazloženje da privremeni kabinet nema pravo da donosi tako suštinsku odluku, zbog čega je, kako navode, Slovačka ostala bez protivvazdušne odbrane nakon što je poslala sve svoje 13 aviona MiG-29 u Ukrajinu, prenosi Blumberg.

Premijer Robert Fico obećao je da će zaustaviti vojnu pomoć Kijevu nakon povratka na vlast prošle godine. Prethodna administracija koju je predvodio Eduard Heger, nepokolebljivi saveznik otpora Kijeva ruskoj agresiji, nije uspela da dobije poverenje parlamenta i bila je u privremenom režimu čak i pre nego što je odlučila da pošalje ratne avione u Ukrajinu.

"Ja lično verujem da je Jaroslav Nađ izdajnik i da ne bi trebalo da se izvuče", rekao je danas zamenik ministra odbrane Igor Meliher novinarima u Bratislavi. Nađ je branio odluku o isporuci MiG-ova Ukrajini kao "pravno ispravnu" jer je zasnovana na pravnoj analizi i kolektivnom odobrenju vlade. Njegovi saveznici kažu da je krivična prijava deo hibridnog rata koji potiče iz Rusije.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: