Svet 1

20.06.2024.

20:52

Dali "zeleno svetlo": Putine, cela granica je meta

Izgleda da su SAD proširile sporazum sa Ukrajinom na napade unutar ruske teritorije u situacijama kada ruske snage deluju na ukrajinske ciljeve duž cele granice, a ne samo u regionu Harkova, prenose mediji.

Izvor: Index.hr

Dali "zeleno svetlo": Putine, cela granica je meta
Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Podeli:

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je za PBS Njuz da se sporazum sa Ukrajinom o borbenim akcijama protiv Rusije proteže svuda gde ruske snage pokušaju da izvrše invaziju, piše CNN.

"Odredba je produžena"

"Odredba se proteže na svako mesto gde ruske snage pređu granicu na ukrajinsku stranu da pokušaju da zauzmu ukrajinsku teritoriju", rekao je Saliven i dodao da se ne radi o geografiji već o zdravom razumu.

Portparol Pentagona major Čarli Dic rekao je da SAD dozvoljavaju Ukrajini da koristi američko oružje na svim mestima gde ruske snage dolaze da pokušaju da zauzmu ukrajinsku teritoriju.

"To je jedina stvar koja ima smisla"

"Ako Rusija napadne ili se sprema da napadne Ukrajinu sa njene teritorije, ima smisla samo dozvoliti Ukrajini da uzvrati napadačima" rekao je Dic.

Promena označava značajan pomak u ograničenoj prirodi sporazuma između SAD i Ukrajine. Predsednik Džo Bajden je u maju dao Ukrajini dozvolu da izvrši ograničene udare unutar Rusije američkim oružjem, ali ih je ograničio prvenstveno na granicu u regionu Harkova nakon što su ruske snage tamo pokrenule ofanzivu.

Prošle nedelje, visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane ostavio je otvorena vrata za promenu politike, rekavši novinarima u sedištu NATO-a u Briselu da postoji "više oblasti" u kojima su SAD dale zeleno svetlo.

"Nikad ne reci nikad"

"Ako se osvrnete na tok sukoba, videćete niz oblasti u kojima nismo bili voljni da uradimo nešto, a onda jesmo“, rekao je zvaničnik: "Dakle, F-16, ATACMS. DPICMS... Stalno se vodi razgovor i preispitivanje odgovora i mislim da je to normalno. Zato nikad ne reci nikad".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je pozvao da se Ukrajini dozvoli više fleksibilnosti u napadu na Rusiju, rekavši prošle nedelje da Ukrajina ima pravo da udara vojne ciljeve na ruskoj teritoriji.

Stoltenberg je posebno upitan da li je Ukrajincima dozvoljeno da koriste F-16 za napad na rusku teritoriju ili vazdušni prostor kada budu isporučeni.

"Rusija otvorila novi front"

"Rusija je otvorila novi front na severu kod Harkova, gde napadaju direktno sa ruske teritorije odmah preko granice. Granica i linija fronta su manje-više iste", rekao je Stoltenberg: "I naravno, ako su ruske snage, artiljerija, raketne baterije bezbedne na ruskoj strani granice, Ukrajinci bi bili izuzetno teško da se brane. ."

"Neću ulaziti u svaki operativni aspekt ovoga, ali ću samo reći da Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve na ruskoj teritoriji radi samoodbrane, a mi imamo pravo da ih podržimo u toj samoodbrani", rekao je Stoltenberg.

SAD su objavile da Ukrajina može koristiti američke sisteme protivvazdušne odbrane za gađanje ruskih aviona van ruskog vazdušnog prostora ako se spremaju da napadnu ukrajinski vazdušni prostor.

"Nikada nije bilo ograničenja da Ukrajinci obaraju neprijateljske avione, čak i ako te letelice nisu nužno u ukrajinskom vazdušnom prostoru", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi: "Da bi mogli da obaraju ruske letelice koje predstavljaju neposrednu pretnju. Imali su takvu priliku od početka rata".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: