Svet 2

20.06.2024.

10:50

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog Putinovih izjava"

Japanska vlada danas je izrazila zabrinutost zbog nagoveštaja ruskog predsednika Vladimira Putina da će se saradnja u oblasti vojne tehnologije sa Severnom Korejom produbiti.

Izvor: Tanjug

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog Putinovih izjava"
Profimedia

Podeli:

"Mi smo ozbiljno zabrinuti zbog Putinovih izjava u vezi njihovog mogućeg uticaja na regionalnu bezbednost u okruženju naše zemlje", izjavio je generalni sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši na pres konferenciji, prenela je japanska agencija Kjodo.

Putin je nakon razgovora sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unomu Pjongjangu rekao da "Rusija ne isključuje razvoj vojne i tehničke saradnje" sa Severnom Korejom na osnovu sporazuma o strateškom partnerstvu koje je potpisano u sredu, i primetio da taj sporazum takođe predviđa "uzajamnu pomoć u slučaju agresije" na jednu od dve zemlje.

Hajaši je kazao da ruska nabavka severnokorejskog oružja i njegova upotreba u invaziji na Ukrajinu predstavlja "jasno kršenje relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN".

Portparol japanske vlade je takođe kritikovao Putinove tvrdnje da bi trebalo preispitati režim sankcija UN protiv Severne Koreje koji je uveden zbog njenih programa razvoja raketnog i nuklearnog naoružanja.

"Takve izjave su potpuno neprihvatljive", rekao je on.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: