Svet 8

20.06.2024.

8:04

Postojala je nada, ali više je nema... "Cirkon" stiže do Berlina za pet minuta

Nemačka upozorava na rizike od razvoja ruskog hipersoničnog oružja, piše "N-TV".

Izvor: RT Balkan

Postojala je nada, ali više je nema... "Cirkon" stiže do Berlina za pet minuta
Profimedia

Podeli:

General NATO-a Kristijan Badia, kako prenosi ruski portal RT Balkan, veruje da su potrebni pojačani napori u odbrani od modernog hipersoničnog oružja, i da je za adekvatno odvraćanje potrebno da se "oslonili na odbranu i na sposobnost napada".

Prema njegovim rečima, do 2020. godine je još i postojala nada za kontrolu naoružanja nove tehnologije 2020. godine, ali stručnjaci su sada postali pesimističniji.

Nemački medij navodi da Rusija već koristi ove sisteme oružja protiv Ukrajine, a da je Kijev još u februaru izvestio da je Moskva prvi put rasporedila hipersoničnu raketu "cirkon".

"Savremeno hipersonično oružje 'cirkon' dugačko je osam do deset metara nosi bojevu glavu tešku 300 kilograma i ima domet od 1.000 kilometara. Dostiže devet puta veću brzinu od zvuka i stiže do cilja i do dvadeset puta većom brzinom od zvuka, lako se upravlja i istovremeno je znatno teže locirati od balističkih projektila. Vreme upozorenja moglo bi da se smanji na samo dva minuta", rečeno je na specijalnoj konferenciji za medije.

Zbog toga, ocenjuje se, stručnjaci nazivaju oružje "upravljačima igre" koje može da promeniti pravila i strateška razmatranja budućih sukoba.

"Put Moskva-Berlin prelazi za pet minuta, čak i put za koji kažu da je beskonačno dugačak Peking-Berlin, potrebno je 20 minuta", kaže Markus Zigler iz Udruženja nemačke avio-industrije.

Dodaje da svet u kome živimo ponovo postaje selo, "što znači da mogu da koristim tehnologiju da stvaram pretnje, ali mogu da imam i geopolitički uticaj".

Naoružanje kao što je hipersonična krstareća raketa sa nadzvučnim nabojnomlaznim motorom - 3M22 "cirkon", koja je uvedena u operativnu upotrebu pre nekoliko godina, se sada modifikuje kako bi se lansirala i sa kopnenih platformi, konkretno obalskog raketnog kompleksa K300P "bastion-p".

Sa dometom od oko 1.500 km (možda čak i većim) i brzinom od 9 maha (11.000 km/č), "cirkon" je tri puta brži i ima bar dvostruko veći domet od supersonične rakete P-800 "oniks", koje je prvobitno koristila pomenuta platforma. Stoga će češća upotreba "cirkona" značajno unaprediti već impresivne sposobnosti Rusije za dejstvo raketama na velikim dometima.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: