Svet 0

19.06.2024.

17:40

12 godina zatvora: "Izdaja"

Ruski sud potvrdio je 12-godišnju presudu za veleizdaju fizičaru Valeriju Golubkinu, optuženom da je Holandiji preneo tajne o hipersoničnoj tehnologiji, saopštilo je danas rusko pravno udruženje.

Izvor: Tanjug

12 godina zatvora: "Izdaja"
Shutterstock/angelo gilardelli

Podeli:

Golubkin, specijalista za aerodinamiku u moskovskom institutu, uhapšen je u decembru 2020. godine i proglašen je krivim u junu 2023, prenosi Rojters.

Vrhovni sud Rusije naložio je ponavljanje suđenja u aprilu, rekavši da je razmotrio žalbu Golubkinove odbrane.

Pravna grupa "Prvo odeljenje" (Pervy Otdel), koja je specijalizovana za slučajeve veleizdaje i špijunaže, saopštila je da su istražitelji otkrili da je Golubkin Holandiji preneo tajne informacije o hipersoničnim putničkim avionima. Odbrana Golubkina je odbacila optužbe.

"Sa sigurnošću znamo da u Golubkinovim postupcima nema zločina, on je postupio po zakonu. Njegovo zatvaranje nanosi udarac ne samo pravosudnom sistemu već i naučnom sektoru u Rusiji", rekao je advokat Jevgenij Smirnov.

Kako prenosi agencija, Golubkin je jedan od nekoliko ruskih naučnika koji su poslednjih godina optuženi za veleizdaju zbog sumnje da su prenosili osetljiv materijal strancima.

Fizičar Anatolij Maslov, stručnjak za hipersonične rakete, osuđen je prošlog meseca na 14 godina zatvora.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: