Svet 4

15.06.2024.

14:35

Olaf okreće leđa Zelenskom? Putin ponovo "u igri"

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da ne isključuje obnovu kontakta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, napomenuvši da je razgovarao sa Putinom pre i posle početka ukrajinskog sukoba.

Izvor: rt.rs

Olaf okreće leđa Zelenskom? Putin ponovo "u igri"
Profimedia

Podeli:

"Uvek sam govorio da ću obnoviti kontakt, ali za to je potreban pravi trenutak, odnosno mora da postoji tema za diskusiju da bi to imalo smisla", kazao je Šolc odgovarajući na pitanje novinara da li kancelar razmišlja da ponovo komunicira sa ruskim liderom.

Prema njegovim rečima, takvi pregovori imaju smisla samo kada postoji nešto konkretno o čemu treba razgovarati.

"To je razlog zašto ovo nisam radio dugo vremena. Ali ne želim da postoji osećaj da je ta opcija isključena", istakao je Šolc.

Nemački kancelar je dodao da će Rusija u budućnosti morati da učestvuje na konferenciji o Ukrajini.

"To je tačno", rekao je Šolc, odgovarajući na pitanje nemačkog kanala ZDF da li bi podržao učešće Rusije na sledećoj konferenciji o Ukrajini.

"Na toj konferenciji (sledećoj u Švajcarskoj) biće postavljeni temelji da zaista možemo da nastavimo da pričamo i o svetu i o temama o kojima će se sada razgovarati. To su mnoga pitanja koja su bitna, na primer, kako se deca, koju je odvela Rusija, mogu vratiti nazad roditeljima, kao i kako obezbediti da nema vojnih napada na nuklearne elektrane", kazao je Šolc.

Kako je dodao, tu su i pitanja o izvozu žitarica, kao i druge teme koje su važne, ali da je najvažnije pitanje "kako će doći do fer i pravednog sveta".

"Zato u budućnosti, ukoliko na kraju dođe do konferencije ili pregovora o primirju, koji odgovaraju Ukrajini, onda će biti važno da i Rusija učestvuje u tome", pojasnio je nemački kancelar.

Švajcarska danas i sutra održava konferenciju o Ukrajini u blizini grada Lucerna, u letovalištu Burgenštok. Svoje učešće je potvrdilo oko 90 zemalja, kao i EU, Savet Evrope i UN. 

Konferenciji neće prisustvovati američki predsednik Džozef Bajden, kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

Švajcarska nije uputila poziv Ruskoj Federaciji za učešće na samitu o Ukrajini, a Kremlj je saopštio da Moskva ni u kom slučaju neće učestvovati.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: