Svet 1

14.06.2024.

14:33

Jedna zemlja prelomila: Ne damo "patriot"

Protivvazdušni sistem "patriot" koji je stacioniran u Poljskoj ne ide nikud, poručio je zamenik ministra odbrane te zemlje Cezari Tomčik.

Izvor: RT Balkan

Jedna zemlja prelomila: Ne damo "patriot"
Shutterstock/Mircea Moira

Podeli:

On je tako prokomentarisao navode "Njujork tajmsa" da je predsednik SAD Džozef Bajden potpisao slanje drugog "patriota" u Ukrajinu.

"Poljska se nije saglasila s tim da prebaci raketnu bateriju u Ukrajinu. Poljski 'patrioti' brane poljsko nebo i ta činjenica se neće promeniti", napisao je Tomčik na Iksu.

Prema napisima "Njujork tajmsa", ovaj PVO sistem – drugi koji su SAD navodno poklonile Kijevu – trebalo je da dođe iz Poljske. Naime, Vašington bi povukao jedan od "patriota" koji se koristi zaštitu američkih snaga stacioniranih u ovoj evropskoj zemlji.

S tim u vezi, Tomčik je istakao da Sjedinjene Države treba da nađu "patriot" negde drugde, a ne da se oslanjaju na poljski arsenal.

Poljski mediji su pak naveli da sistem koji SAD navodno planiraju da poklone Kijevu štiti logistički centar u poljskom gradu Žešov koji uveliko koriste zapadni saveznici Ukrajine za njeno snabdevanje vojnom opremom.

Na ovu temu se ranije oglasio i šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Jacek Sjever, u izjavi za Radio Zet, rečima da američki "patrioti" stacionirani u Poljskoj ne bi trebalo da idu u Ukrajinu, te zatražio sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivenom s ovim u vezi.

Sjever je podsetio i na "ključnu ulogu" njegove države i za snabdevanje ukrajinske vojske tako i za odbranu NATO-a.

Takođe, ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da Nemačka ne može da pošalje Kijevu još jedan PVO sistem "patriot" jer Berlin više nema kapaciteta da obezbedi više. Nemačka je inače već obezbedila ukrajinskim oružanim snagama tri "patriota".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

19 h

Podeli: