Svet 13

12.06.2024.

12:30

Orban je "slomljen"?

Budimpešta se protivi misiji NATO-a u Ukrajini, ali ne može da je spreči budući da je većina članica Alijanse podržava, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Izvor: Sputnjik

Orban je "slomljen"?
Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP

Podeli:

Orban izjavio da ta zemlja neće blokirati odluke NATO-a koje se odnose na misiju podrške Ukrajini, ali i da sve vojne akcije van teritorije Severnoatlantske alijanse mogu biti samo dobrovoljne, prenosi madjarski portal Index.

"Mađarska je danas jasno stavila do znanja da neće blokirati odluke NATO-a koje, iako se razlikuju od naše racionalne procene situacije, dele i zagovaraju ostali saveznici", naveo je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom nakon razgovora u Budimpešti.

Stoltenberg je izjavio da madjarska sredstva i osoblje neće biti korišćeni za podršku Ukrajini, navodi Rojters.

"Na samitu Alijanse, očekujem da saveznici donesu odluku o podršci NATO-a bezbednosti i pružanju obuke za ukrajinsku vojsku", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naveo da ga je Orban uverio da se neće protiviti naporima da se ide napred. "Ono što smo se premijer i ja danas dogovorili je da Mađarska nece blokirati druge saveznike da pristanu na obecanu finansijsku podršku Ukrajini i za vodecu ulogu NATO-a u koordiniranju podrške Ukrajini", istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg je izrazio uverenje da će na samitu NATO-a u Vašingtonu u julu moci da se finalizira dogovor o pomoći Ukrajini.

Orban je, kako prenosi Index.hu, rekao da Mađarska ispunjava svoje obaveze prema NATO-u.

Stoltenberg boravi u Mađarskoj kako bi s Orbanom razgovarao, pre svega, o rusko-ukrajinskom ratu, ali i o dnevnom redu samita NATO-a koji će se održati u julu.

Sve vojne akcije van teritorije NATO-a mogu biti samo dobrovoljne, zasnovane na pravilima NATO-a, rekao je Orban.

Kada je reč o rusko-ukrajinskom ratu, Orban je ponovio da se stav Mađarske razlikuje od stava ostalih članica NATO-a.

Stoltenberg je rekao da je Mađarska uvek bila cenjena članica Alijanse.

Zapadne zemlje su raspravljale o mogućnosti da u Ukrajinu pošalju osoblje koje bi bilo zaduženo za obuku ukrajinskih jedinica na terenu, ali NATO je naglasio da ne želi da bude direktno uključen u sukob.

Stoltenbergova poseta Budimpešti usledila je dan nakon samita lidera država istočnog krila NATO-a u glavnom gradu Letonije, Rigi.

Mađarska nije prisustvovala samitu jer se protivi pružanju podrške Ukrajini.

Sastanak u Rigi održan je u okviru priprema za NATO samit u julu u Vašingtonu, na kojem bi članice trebalo da se dogovore o godišnjem paketu podrške od 40 milijardi evra za Ukrajinu.
 

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: