Svet 12

11.06.2024.

12:33

Poslednja nada Vladimira Vladimiroviča Putina?

Rusija je krajem maja oslobodila grupu žena iz zatvora kako bi se pridružile borbama u Ukrajini, otkrile su dve bivše zatvorenice, piše Njujork Tajms. Regrutovanjem zatvorenica Rusija pokušava da izbegne mobilizaciju civilnog stanovništva.

Izvor: Index.hr

Poslednja nada Vladimira Vladimiroviča Putina?
Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Podeli:

Još uvek se ne zna se da li je njihovo puštanje na slobodu izolovan slučaj, pilot-program ili početak većeg talasa regrutovanja zatvorenica.

Vojni komandanti počeli su sa obilaženjem zatvora za žene širom evropskog dela Rusije više od godinu dana nakon što su zatvorenicima nudili pomilovanje i plate u zamenu za odlazak na front.

Do sada su žene koje su se prijavile za odlazak u rat u Ukrajini ostajale u zatvorima bez zvaničnog objašnjenja.

Na desetine hiljada osuđenih Rusa prihvatili su poziv vojske. Hiljade je već ubijeno, a neki su nakon otpusta počinili teška krivična dela. Regrutovanjem zatvorenica Rusija pokušava da izbegne mobilizaciju civilnog stanovništva.

Kao jedan od razloga zašto se žene prijavljuju u vojsku, bivše zatvorenice navode užasne uslove u ruskim zatvorima.

Zatvorenicama u blizini Sankt Peterburga zabranjeno je da razgovaraju, rade i do 12 sati dnevno u zatvorskim radionicama, čak i na niskim temperaturama.

Osim Rusije, zatvorenike u ratu koristi i Ukrajina. Naime, vlada u Kijevu odobrila je nešto slično prošlog meseca, a ukrajinski zvaničnici saopštili su da su hiljade osuđenika od tada podneli zahtev za prijavu.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

19 h

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

1 d

Podeli: